Smakosze.pl
Topinambur

canva/intek1, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni topinambur?

19 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Topinambur, choć jego nazwa może brzmieć trochę egzotycznie, jest stosunkowo łatwym w zakupie produktem. Roślina nazywana także słonecznikiem bulwiastym jest spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym i pochodzi z Ameryki Północnej. Korzystnie wpływa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Niżej zdradzamy, jakie ma właściwości i co można z tego korzenia przygotować.

Topinambur jest sprzedawany najczęściej jako korzeń, który wyglądem przypomina nieco świeży imbir oraz kurkumę. Przed spożyciem, tak jak w przypadku powyższych korzeni, również należy go dokładnie oczyścić i obrać.

Z początku topinambur służył ludziom jako zwykły pokarm, gdyż zawiera wiele wartości odżywczych, a przy okazji nie jest wybitnie kaloryczny. Obecnie coraz więcej osób stosuje go jako lekarstwo oraz suplement diety.

Co zawiera topinambur?

W topinamburze znajdziemy wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Dodatkowo wypełniony jest minerałami: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Dzięki dużej ilości mikroelementów skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza zły cholesterol LDL, obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm.

kotlety mielone

Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych

CZYTAJ DALEJ

Inulina, która jest jednym z najcenniejszych składników topinamburu, obniża poziom cholesterolu, a w organizmie przekształca się we fruktozę, która jest znacznie lepiej tolerowana przez cukrzyków chorujących na cukrzycę typu 2.

Jak przygotować topinambur?

Dużą zaletą topinamburu jest możliwość jedzenia go także na surowo, dzięki czemu można zajadać się nim praktycznie przy każdej okazji. Trzeba jednak przyznać, że znacznie smaczniejszy jest po obróbce termicznej, która zwiększa także przyswajalność wartości odżywczych.

Świetną metodą na wprowadzenie tego korzenia do diety, jest zastąpienie nim klasycznych ziemniaków. Topinambur gotuje się około 2 razy szybciej od kartofli. Sprawdza się także w formie frytek czy pieczonych łódeczek.

Dodaje się go do zup, zapiekanek, gulaszy, sałatek oraz je jako samodzielną przekąskę. Podobnie, jak w przypadku ziemniaków, topinambur jest bardzo uniwersalnym produktem i praktycznie każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaczki. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne placki ziemniaczane z serem.

Pieczony topinambur

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ktomalek; wapteka

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >