Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracje > Jak zachować się przy szweckim stole na wakacjach?
Adam Moskal
Adam Moskal 07.07.2021 02:00

Jak zachować się przy szweckim stole na wakacjach?

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T123118.802
_jure, Getty Images Pro

Szwedzki stół jest obecny w większości hoteli i wczasowych ośrodkach - dzięki niemu można nakarmić znacznie więcej gości niż przy użyciu tradycyjnej kuchni. Niestety wielu Polaków nie wie jak się przy nim zachowywać. Jak wyjaśnia ekspertka Dominika Grodowska w rozmowie z "Dzień dobry TVN", nie można nakładać sobie zbyt dużej ilości jedzenia, a także prosić znajomego o wpuszczenie do kolejki.

Wakacyjny wyjazd do ośrodka wypoczynkowego jest doskonałym sposobem na odetchnięcie od zgiełku miasta. Cisza, spokój i możliwość zwiedzania lokalnych atrakcji "ładuje baterie" i bardzo relaksuje.

Największe hotele i kompleksy wczasowe zazwyczaj decydują się na wykorzystanie szwedzkiego stołu w trakcie śniadań i kolacji - taka metoda karmienia wczasowiczów jest wygodna, lecz stwarza spore pole do nadużyć z ich strony.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak korzystać ze szwedzkiego stołu na wakacjach?

Gdy tylko staniemy w kolejce do nakładania sobie jedzenia, należy zastosować się do ściśle określonych zasad i reguł. Jeśli razem z nami do szwedzkiego stołu czeka więcej osób, warto zachować odpowiedni odstęp.

Chuchanie sobie w karki, pośpieszanie czy przekraczanie granicy przestrzeni osobistej jest nie tylko niegrzeczne, lecz również niebezpieczne - w dobie wzmożonego ryzyka zachorowania konieczne są przynajmniej 2 metry odległości pomiędzy ludźmi w kolejce.

Nie wciskaj się do kolejki

Wyjeżdżając na wakacje z rodziną lub znajomymi, łatwo ulec chęci "wbicia się" do kolejki. Szczególnie jeśli stoi w niej ktoś z rodziny lub inny bliski. Proszenie o zrobienie miejsca jest najzwyklejszą gafą.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Ponadto nie należy również pozwalać swoim bliskim na wejście do kolejki poza swoją turą. Jest to sprzeczne z zasadami hotelowego savoir-vivre i może przynieść nam sporo wstydu, gdy obsługa hotelowa zwróci nam uwagę.

Nakładanie i sposób jedzenia

Istotna jest ilość nakładanego jedzenia. Hałdy jedzenia wkładane na talerz są sprzeczne z panującymi zasadami, dlatego konieczne jest zachowanie umiaru. Co ciekawe, chcący zjeść pieczywo, trzeba nałożyć je na osobny talerz.

- Pieczywo, niezależnie, czy będzie to kromka chleba, czy bułka, odrywamy i w ten sposób jemy. Nie rozcinamy pieczywa na pół, nie smarujemy masłem i nie robimy kanapek, bo jak wiemy, damy kanapek nie jedzą - tłumaczyła w Dominika Grodowska w rozmowie z "Dzień dobry TVN".

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T130058.099
undefined

Źródło: pcess609, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: restauracja