Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Zdradzamy 3 najskuteczniejsze sposoby

Jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Zdradzamy 3 najskuteczniejsze sposoby

Jak zmiękczyć cebulę do śledzi?
canva/atlasstudio

Czy wiecie, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Wyraziste warzywo na surowo jest dość twarde i dodane w takiej formie do ryby zaburzy odbiór dania. Podpowiadamy, jak w prosty sposób poprawić strukturę dodatku. Warto spróbować — efekty będą znakomite.

Jeśli chcecie przygotować pyszne śledzie z cebulką, warto zadbać nie tylko o zakup dobrej ryby i staranne jej odsolenie, ale też o właściwe zmiękczenie warzywa. Jego delikatniejsza struktura pozwoli na lepsze połączenie z mięsem ryby. Możecie skorzystać z jednej z trzech prostych metod.

Jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Są trzy proste sposoby

Najprostszym rozwiązaniem jest przelanie posiekanego warzywa wrzątkiem. Dzięki temu nie tylko stanie się lżej strawne, ale też będzie miało delikatniejszą konsystencję. Przed dodaniem do ryby, warto je jeszcze schłodzić, zalewając letnią przegotowaną wodą, by przypadkiem nie ugotować filetów.

Jeśli lubicie wyrazisty smak cebuli, lepiej posypać warzywo odrobiną soli i delikatnie je ugnieść. Po kilku minutach od wymieszania z przyprawą puści sok i stanie się nieco mniej chrupiące.

Można także, zamiast mieszania dłonią, po prostu docisnąć rozdrobnioną cebulę talerzykiem. Wtedy również wydobędziemy nadmiar płynu, który odpowiada za „sztywność” kawałeczków. W tej postaci można już dodać warzywo do śledzi, Będzie smakowało świetnie.

Jaką cebulę dodać do śledzi?

Tak naprawdę można dodać każdą, która nam odpowiada. Jeżeli chcemy, by danie było bardzo intensywne w smaku, możemy postawić na cukrową lub czerwoną. Są nieco łagodniejsze niż żółta. Niektórzy też kuszą się na dodatek pora.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śledzie. Polecamy zachwycającą sałatkę z burakiem. Być może też spodoba wam się prosta receptura na rarytas w kremowej śmietanie.

Wiemy, jak zmiękczyć cebulę do śledzi
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Kuchnia sól