Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealne gołąbki? Najlepsze kucharki mają sprawdzone patenty

Jak zrobić idealne gołąbki? Najlepsze kucharki mają sprawdzone patenty

Jak zrobić idealne gołąbki?
canva/Dar1930

Czy wiecie, jak zrobić farsz do gołąbków, żeby nie był suchy? Okazuje się, że to wcale nie jest takie proste. Jednak jeśli do mięsa, ryżu i pomidorów dodacie nieco bulionu, nie ma szans, by wyszedł niesmaczny. Wywar nada nadzieniu soczystości i sprawi, że będzie przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujcie koniecznie.

Wielu smakoszy z pewnością zastanawia się jak zrobić idealne gołąbki. Niestety przyrządzenie tej potrawy wymaga nieco wysiłku. Nie wystarczy samo zmieszanie składników na farsz i zawinięcie ich w miękkie liście kapusty. Postępując w ten sposób, ryzykujemy, że danie będzie niesmaczne. Znamy kilka prostych trików, które sprawią, że potrawa zachwyci smakiem.

Jak zrobić idealne gołąbki? Zadbajcie o jakość kapusty

Do gołąbków świetnie nadaje się zarówno kapusta biała, jak i włoska. Z niektórymi farszami błędnie smakuje też czerwona. Każdą z nich jednak przed użyciem należy zmiękczyć. Bez tego nie uda się zamknąć farszu w jej liściach.

Najlepiej jest zrobić to, umieszczając pozbawione głąba warzywo w dużym garnku z wrzątkiem. Do około 10 minutach podgrzewania pierwsze liście zaczną odchodzić od główki. Warunek jest tylko jeden — zanurzcie je całe i niech miejsce nacięcia trafi na dno.

Jak zrobić idealne gołąbki? Kluczowy jest dobry farsz

Gołąbki kojarzą nam się z kapustą wypełnioną mięsno-ryżowym nadzieniem z dodatkiem odrobiny cebuli. To proste i smaczne połączenie, które niestety przy braku wprawy w przyrządzaniu potrawy może wyjść suche, nijakie i bez wyrazu.

Jest kilka sposobów na zadbanie, by tak się nie stało. Niektórzy po prostu wybierają inne produkty i robią farsz z grzybów, ziemniaków, sera czy różnych kasz. To może pomóc, ale co jeśli chcemy jednak zjeść potrawę z nadzieniem mięsnym? Rozwiązaniem jest dodanie bulionu.

Jak zrobić farsz do gołąbków, żeby nie był suchy? Dodajcie bulionu

Choć wlanie płynu do ryżu z mięsem może wydać się nieintuicyjne, to właśnie w ten sposób dodamy nadzieniu wilgoci, która podczas przyrządzania gołąbków odparuje, zapobiegając uciekaniu płynu z produktów tworzących farsz. Nieb będziemy więc musieli obawiać się, że długie duszenie czy pieczenie sprawi, że farsz wyjdzie suchy.

Przepis na najprostszy mięsny farsz do gołąbków

Składniki:

  • 1,5 szklanki dowolnego bulionu np. warzywnego

  • 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1,5 szklanki białego ryżu

  • 1 niezbyt duża cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia