Jak zrobić idealne gołąbki? Najlepsze kucharki mają sprawdzone patenty
Czy wiecie, jak zrobić farsz do gołąbków, żeby nie był suchy? Okazuje się, że to wcale nie jest takie proste. Jednak jeśli do mięsa, ryżu i pomidorów dodacie nieco bulionu, nie ma szans, by wyszedł niesmaczny. Wywar nada nadzieniu soczystości i sprawi, że będzie przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujcie koniecznie.
Wielu smakoszy z pewnością zastanawia się jak zrobić idealne gołąbki. Niestety przyrządzenie tej potrawy wymaga nieco wysiłku. Nie wystarczy samo zmieszanie składników na farsz i zawinięcie ich w miękkie liście kapusty. Postępując w ten sposób, ryzykujemy, że danie będzie niesmaczne. Znamy kilka prostych trików, które sprawią, że potrawa zachwyci smakiem.
Jak zrobić idealne gołąbki? Zadbajcie o jakość kapusty
Do gołąbków świetnie nadaje się zarówno kapusta biała, jak i włoska. Z niektórymi farszami błędnie smakuje też czerwona. Każdą z nich jednak przed użyciem należy zmiękczyć. Bez tego nie uda się zamknąć farszu w jej liściach.
Najlepiej jest zrobić to, umieszczając pozbawione głąba warzywo w dużym garnku z wrzątkiem. Do około 10 minutach podgrzewania pierwsze liście zaczną odchodzić od główki. Warunek jest tylko jeden — zanurzcie je całe i niech miejsce nacięcia trafi na dno.
Jak zrobić idealne gołąbki? Kluczowy jest dobry farsz
Gołąbki kojarzą nam się z kapustą wypełnioną mięsno-ryżowym nadzieniem z dodatkiem odrobiny cebuli. To proste i smaczne połączenie, które niestety przy braku wprawy w przyrządzaniu potrawy może wyjść suche, nijakie i bez wyrazu.
Jest kilka sposobów na zadbanie, by tak się nie stało. Niektórzy po prostu wybierają inne produkty i robią farsz z grzybów, ziemniaków, sera czy różnych kasz. To może pomóc, ale co jeśli chcemy jednak zjeść potrawę z nadzieniem mięsnym? Rozwiązaniem jest dodanie bulionu.
Jak zrobić farsz do gołąbków, żeby nie był suchy? Dodajcie bulionu
Choć wlanie płynu do ryżu z mięsem może wydać się nieintuicyjne, to właśnie w ten sposób dodamy nadzieniu wilgoci, która podczas przyrządzania gołąbków odparuje, zapobiegając uciekaniu płynu z produktów tworzących farsz. Nieb będziemy więc musieli obawiać się, że długie duszenie czy pieczenie sprawi, że farsz wyjdzie suchy.
Przepis na najprostszy mięsny farsz do gołąbków
Składniki:
1,5 szklanki dowolnego bulionu np. warzywnego
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1,5 szklanki białego ryżu
1 niezbyt duża cebula
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia