Jak zrobić idealnie pulchne racuchy?
Zimowy wieczór aż prosi się o pyszny podwieczorek. A co powiesz na puszyste racuchy? Chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem? Sprawdź jak zrobić idealnie pulchne racuchy. Nawet jeśli nie masz drożdży, możesz je zastąpić innym składnikiem. Wyjdą idealnie pulchne i pyszne.
Zwykle do racuchów dodajemy drożdże. Jednak jest to składnik, który dość szybko traci swoją świeżość. Jeśli więc nie masz drożdży, możesz je zastąpić proszkiem do pieczenia. Ma tę zaletę, że ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dla zwiększenia pulchności racuchów dodaj do nich ubitą pianę z białek.
Jak zrobić idealnie pulchne racuchy?
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
4 jabłka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj gładkie ciasto, odstaw je na 15 minut.
W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na dużych oczkach. Możesz też usunąć z nich gniazda nasienne, a potem pokroić owoce w plasterki.
Białka ubij do białości, dodaj do nich cukier, ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Ciasto wymieszaj najpierw z jabłkami, a potem delikatnie z pianą z białek.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.
Po więcej inspiracji na puszyste racuchy zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować racuchy bez jajek i drożdży, a także jak zrobić racuchy na jogurcie.
Źródło zdjęcia: canva/Sasajo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia