Jak zrobić kartoflaka? Śląski przepis na babkę ziemniaczaną
Babka ziemniaczana może przybrać wiele form i dzisiaj prezentujemy wersję ze Śląska - kartoflak. Śląska potrawa to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki, które zalegają z wczorajszego obiadu. Przygotowanie kartoflaka jest banalnie proste, a efekt zniknie z talerzy domowników w kilka chwil.
Babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która opracowana została na podstawie łatwo dostępnych i tanich składników. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc cieszyć się jej smakiem. Na Śląsku babkę ziemniaczaną określa się mianem kartoflaka. W innych rejonach mawia się na nią bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus oraz knia.
W przepisie poniżej użyta została kiełbasa, lecz można zamienić ją na jakąś inną wędzoną wędlinę, bądź całkowicie z niej zrezygnować. W takiej sytuacji zalecamy wkrojenie większej ilości słoniny, aby wyważyć ewentualne braki.
Przepis na śląską babkę ziemniaczaną kartoflaka
Składniki:
2 kg kartofli
4 jajka
50 g słoniny
150 g kiełbasy
4 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki skrobi
sól
pieprz
olej
Zacznij od pokrojenia słoniny w kostkę i wytopienia jej na suchej patelni. Następnie wrzuć na tłuszcz pokrojoną w plasterki kiełbasę i zrumień ją. Cebulę i czosnek obierz ze skórki i posiekaj je w kostkę.
Cebulę dodaj do słoniny i zeszklij ją. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Odciśnij z nich nadmiar wody. Wsyp do nich skrobię, dodaj żółtka jajek, słoninę z cebulą i kiełbasą, siekany czosnek oraz przyprawy.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj delikatnie do ciasta. Blachę wysmaruj olejem i wyłóż masą ziemniaczaną. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną.
Źródło: canva/Carpe89, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram