Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Oryginalna surówka jak z baru chińskiego. Hit do każdego drugiego dania

Oryginalna surówka jak z baru chińskiego. Hit do każdego drugiego dania

Surówka jak z baru chińskiego
canva/peredniankina

Surówka jak z baru chińskiego pasuje do niejednego obiadu. Wyrazista, soczysta i chrupiąca lub delikatna — jest pyszna i stanie się przebojem w waszej kuchni. Przygotowanie jest zaskakująco proste. Musicie spróbować.

Jeśli surówka z kapusty i marchewki wydaje wam się nudna, najpewniej jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić ją jak szefowie kuchni z baru chińskiego. Ich patent na zdrowy dodatek do dań jest niezawodny. Rarytas ożywi wasz posiłek i ekspresowo z niknie z talerza. Warto od razu zrobić większą porcję. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

Przepis na surówkę jak z baru chińskiego

Składniki:

  • pół główki białej kapusty

  • 2 średnie marchewki

  • 1 biała cebula

  • 120 ml oleju rzepakowego

  • 100 ml octu ryżowego lub soku z cytryny

  • 40 g cukru

  • 2/3 łyżeczki soli

  • pieprz w ilości do smaku

  • czarny lub biały sezam do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić surówkę jak z baru chińskiego? Znamy kultowy przepis

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy, a marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce.

Cukier, sól i ocet lub sok z cytryny podgrzewamy w rondelku. Gdy przyprawy się rozpuszczą, zdejmujemy garnek z kuchenki i wlewamy olej rzepakowy. Mieszamy, po czym przelewamy całość do warzyw.

Surówkę jak z baru chińskiego podajemy od razu lub po tym, jak składniki zmiękną — zależnie od preferencji. Można ją przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.

Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na soczyste i zdrowe surówki. Polecamy wyrazistą kompozycję z porem. Być może spodoba wam się tez rarytas na bazie kapusty kiszonej. Jest idealny do panierowanej ryby.

Surówka jak z baru chińskiego jest wyśmienita
canva/tbralnina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: