kotlety schabowe
pixabay.com/ReinhardThrainer

Jak zrobić lekką i chrupiącą panierkę do schabowych?

Masz dość tłustej i ciężkiej panierki do kotletów schabowych? Mamy najlepszy przepis na lekką, a zarazem chrupiącą panierkę, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Jej najważniejszym składnikiem jest piwo, która napowietrza masę i sprawia, że schabowe są rozkosznie pyszne.

Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze z polskich dań. Nic dziwnego, że czasem tradycyjna receptura nam się przejada i mamy ochotę na coś zupełnie nowego. Schabowe w piwnej panierce to doskonała odmiana bez nadmiernego wysiłku.

Co jest wyjątkowego w piwnej panierce?

Piwna panierka to nie jest odkrycie sprzed 5 minut. Zazwyczaj taki rodzaj panierki stosujemy do dań smażonych na głębokim tłuszczu. Klasyczny brytyjski przysmak - fish and chips, swój sukces zawdzięcza właśnie tak przygotowanej panierce.

Oprócz ryby czy mięsa możemy obtoczyć w niej właściwie wszystko co nam się podoba. Hitem są krążki cebulowe w piwnej panierce, które idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju domowych przyjęciach.

Dodanie piwa do panierki sprawia, że cała masa się napowietrza i tworzy puszystą chmurkę, która otula mięso. Dzięki swojej lekkości nie jest także tłusta i możemy zajadać się nią do woli. Zresztą sami spróbujcie.

Gołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?Gołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?Czytaj dalej

Przepis na kotlety schabowe w piwnej panierce

Potrzebujesz:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka piwa
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Schab rozbijamy na cienko i zalewamy mlekiem, opcjonalnie można dodać do niego nieco cebuli. Tak przygotowany schab wstawiamy w pojemniku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Schab wyjmujemy i odsączamy nadmiar płynu na ręczniku papierowym, a następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Składniki panierki miksujemy na masę o gęstości śmietany, a pod koniec miksowania dodajemy posiekany szczypiorek. Plastry schabu maczamy w masie i układamy na mocno rozgrzanym oleju.

Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotlety staną się złociste. Po zdjęciu z patelni odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym. Kotlety doskonale smakują z frytkami oraz surówką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przeslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł