Smakosze.pl
kotlety schabowe

pixabay.com/ReinhardThrainer

Jak zrobić lekką i chrupiącą panierkę do schabowych?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Masz dość tłustej i ciężkiej panierki do kotletów schabowych? Mamy najlepszy przepis na lekką, a zarazem chrupiącą panierkę, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Jej najważniejszym składnikiem jest piwo, która napowietrza masę i sprawi

Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze z polskich dań. Nic dziwnego, że czasem tradycyjna receptura nam się przejada i mamy ochotę na coś zupełnie nowego. Schabowe w piwnej panierce to doskonała odmiana bez nadmiernego wysiłku. 

Co jest wyjątkowego w piwnej panierce?

Piwna panierka to nie jest odkrycie sprzed 5 minut. Zazwyczaj taki rodzaj panierki stosujemy do dań smażonych na głębokim tłuszczu. Klasyczny brytyjski przysmak - fish and chips, swój sukces zawdzięcza właśnie tak przygotowanej panierce.

Oprócz ryby czy mięsa możemy obtoczyć w niej właściwie wszystko co nam się podoba. Hitem są krążki cebulowe w piwnej panierce, które idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju domowych przyjęciach. 

Dodanie piwa do panierki sprawia, że cała masa się napowietrza i tworzy puszystą chmurkę, która otula mięso. Dzięki swojej lekkości nie jest także tłusta i możemy zajadać się nią do woli. Zresztą sami spróbujcie.

Przepis na kotlety schabowe w piwnej panierce

Potrzebujesz:

  • 6 plastrów schabu

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka piwa

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki mąki

  • pół pęczka posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Schab rozbijamy na cienko i zalewamy mlekiem, opcjonalnie można dodać do niego nieco cebuli. Tak przygotowany schab wstawiamy w pojemniku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Schab wyjmujemy i odsączamy nadmiar płynu na ręczniku papierowym, a następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Składniki panierki miksujemy na masę o gęstości śmietany, a pod koniec miksowania dodajemy posiekany szczypiorek. Plastry schabu maczamy w masie i układamy na mocno rozgrzanym oleju.

Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotlety staną się złociste. Po zdjęciu z patelni odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym. Kotlety doskonale smakują z frytkami oraz surówką

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przeslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >