Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić lekką i chrupiącą panierkę do schabowych?
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 25.03.2022 22:47

Jak zrobić lekką i chrupiącą panierkę do schabowych?

kotlety schabowe
pixabay.com/ReinhardThrainer

Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze z polskich dań. Nic dziwnego, że czasem tradycyjna receptura nam się przejada i mamy ochotę na coś zupełnie nowego. Schabowe w piwnej panierce to doskonała odmiana bez nadmiernego wysiłku. 

Co jest wyjątkowego w piwnej panierce?

Piwna panierka to nie jest odkrycie sprzed 5 minut. Zazwyczaj taki rodzaj panierki stosujemy do dań smażonych na głębokim tłuszczu. Klasyczny brytyjski przysmak - fish and chips, swój sukces zawdzięcza właśnie tak przygotowanej panierce.

Oprócz ryby czy mięsa możemy obtoczyć w niej właściwie wszystko co nam się podoba. Hitem są krążki cebulowe w piwnej panierce, które idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju domowych przyjęciach. 

Dodanie piwa do panierki sprawia, że cała masa się napowietrza i tworzy puszystą chmurkę, która otula mięso. Dzięki swojej lekkości nie jest także tłusta i możemy zajadać się nią do woli. Zresztą sami spróbujcie.

Przepis na kotlety schabowe w piwnej panierce

Potrzebujesz:

  • 6 plastrów schabu

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka piwa

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki mąki

  • pół pęczka posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Schab rozbijamy na cienko i zalewamy mlekiem, opcjonalnie można dodać do niego nieco cebuli. Tak przygotowany schab wstawiamy w pojemniku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Schab wyjmujemy i odsączamy nadmiar płynu na ręczniku papierowym, a następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Składniki panierki miksujemy na masę o gęstości śmietany, a pod koniec miksowania dodajemy posiekany szczypiorek. Plastry schabu maczamy w masie i układamy na mocno rozgrzanym oleju.

Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotlety staną się złociste. Po zdjęciu z patelni odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym. Kotlety doskonale smakują z frytkami oraz surówką

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przeslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram