Smakosze.pl
kotlety schabowe

pixabay.com/ReinhardThrainer

Jak zrobić lekką i chrupiącą panierkę do schabowych?

18 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Masz dość tłustej i ciężkiej panierki do kotletów schabowych? Mamy najlepszy przepis na lekką, a zarazem chrupiącą panierkę, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Jej najważniejszym składnikiem jest piwo, która napowietrza masę i sprawi

Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze z polskich dań. Nic dziwnego, że czasem tradycyjna receptura nam się przejada i mamy ochotę na coś zupełnie nowego. Schabowe w piwnej panierce to doskonała odmiana bez nadmiernego wysiłku. 

Co jest wyjątkowego w piwnej panierce?

Piwna panierka to nie jest odkrycie sprzed 5 minut. Zazwyczaj taki rodzaj panierki stosujemy do dań smażonych na głębokim tłuszczu. Klasyczny brytyjski przysmak - fish and chips, swój sukces zawdzięcza właśnie tak przygotowanej panierce.

Oprócz ryby czy mięsa możemy obtoczyć w niej właściwie wszystko co nam się podoba. Hitem są krążki cebulowe w piwnej panierce, które idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju domowych przyjęciach. 

Dodanie piwa do panierki sprawia, że cała masa się napowietrza i tworzy puszystą chmurkę, która otula mięso. Dzięki swojej lekkości nie jest także tłusta i możemy zajadać się nią do woli. Zresztą sami spróbujcie.

Przepis na kotlety schabowe w piwnej panierce

Potrzebujesz:

  • 6 plastrów schabu

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka piwa

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki mąki

  • pół pęczka posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Schab rozbijamy na cienko i zalewamy mlekiem, opcjonalnie można dodać do niego nieco cebuli. Tak przygotowany schab wstawiamy w pojemniku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Schab wyjmujemy i odsączamy nadmiar płynu na ręczniku papierowym, a następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Składniki panierki miksujemy na masę o gęstości śmietany, a pod koniec miksowania dodajemy posiekany szczypiorek. Plastry schabu maczamy w masie i układamy na mocno rozgrzanym oleju.

Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotlety staną się złociste. Po zdjęciu z patelni odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym. Kotlety doskonale smakują z frytkami oraz surówką

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przeslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >