Jak zrobić lekką i chrupiącą panierkę do schabowych?
Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze z polskich dań. Nic dziwnego, że czasem tradycyjna receptura nam się przejada i mamy ochotę na coś zupełnie nowego. Schabowe w piwnej panierce to doskonała odmiana bez nadmiernego wysiłku.
Co jest wyjątkowego w piwnej panierce?
Piwna panierka to nie jest odkrycie sprzed 5 minut. Zazwyczaj taki rodzaj panierki stosujemy do dań smażonych na głębokim tłuszczu. Klasyczny brytyjski przysmak - fish and chips, swój sukces zawdzięcza właśnie tak przygotowanej panierce.
Oprócz ryby czy mięsa możemy obtoczyć w niej właściwie wszystko co nam się podoba. Hitem są krążki cebulowe w piwnej panierce, które idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju domowych przyjęciach.
Dodanie piwa do panierki sprawia, że cała masa się napowietrza i tworzy puszystą chmurkę, która otula mięso. Dzięki swojej lekkości nie jest także tłusta i możemy zajadać się nią do woli. Zresztą sami spróbujcie.
Przepis na kotlety schabowe w piwnej panierce
Potrzebujesz:
6 plastrów schabu
2 szklanki mleka
1 szklanka piwa
2 jajka
1,5 szklanki mąki
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Schab rozbijamy na cienko i zalewamy mlekiem, opcjonalnie można dodać do niego nieco cebuli. Tak przygotowany schab wstawiamy w pojemniku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Schab wyjmujemy i odsączamy nadmiar płynu na ręczniku papierowym, a następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki panierki miksujemy na masę o gęstości śmietany, a pod koniec miksowania dodajemy posiekany szczypiorek. Plastry schabu maczamy w masie i układamy na mocno rozgrzanym oleju.
Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotlety staną się złociste. Po zdjęciu z patelni odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym. Kotlety doskonale smakują z frytkami oraz surówką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przeslijprzepis