Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić miękkie, a zarazem elastyczne ciasto na pierogi?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.07.2021 02:00

Jak zrobić miękkie, a zarazem elastyczne ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi wyjdzie idealnie
Canva / Tane4kaChe

Nie od dziś wiadomo, że ciasto na pierogi musi być odpowiednio elastyczne i miękkie. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Ciasto wyjdzie perfekcyjnie, jeśli wzbogacimy je o solidną łyżkę masła.

Ciasto na pierogi jest absolutną podstawą, jeśli chodzi o to kultowe danie. W jego wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko. Tym samym w przypadku ciasta nie ma mowy o pomyłkach. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi?

Bez wątpienia pierogi zajmują szczególne miejsce wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zawiniątka wypełnione truskawkami. Dziś nasza uwaga skupi się na cieście na pierogi.

Idealne ciasto na pierogi musi spełniać dwa podstawowe warunki. Mowa o elastyczności i miękkości. Wówczas lepienie pierogów jest znacznie łatwiejsze, a ich konsystencja zachęca do zajadania. Najlepszy efekt osiągniemy za sprawą dodatku masła. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g maki

  • 280 ml wody

  • 40 g masła

  • 5 g soli

Perfekcyjne ciasto na pierogi jest proste w przygotowaniu

Na początku mąkę przesiewamy razem z solą do miski. Wodę podgrzewamy do około 85 stopni Celsjusza. Wzbogacamy ją o masło. Kiedy się rozpuści, przelewamy mieszankę do miski z mąką.

Warto nadmienić, że na pierogi dobrze nadaje się mąka typu 480, określana inaczej jako uniwersalna. Zmieszane składniki łączymy ze sobą ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem. Przeważnie wstępne ugniatanie ciasta zajmuje około 5 minut.

Jeśli ciasto będzie zbyt mokre, wówczas dodajemy do niego więcej mąki. Z kolei w przypadku zbyt suchego dolewamy trochę wody. Należy je wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne. Gdy już to nastąpi, owijamy je folią spożywczą.

Po 30 minutach dzielimy ciasto na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. Następnie chwytamy za szklankę i wycinamy okręgi. Napełniamy je ulubionym farszem i zaklejamy. Godny uwagi jest przepis na niecodzienne pierogi ruskie.

Idealne ciasto na pierogi
Idealne ciasto na pierogi

Canva / Tane4kaChe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Everyday Delicious

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi Ciasto