Smakosze.pl
Kawa ze słoików

Canva / koyjira

Jak zrobić mrożoną kawę ze słoika?

30 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kawa często gości na naszych stołach. W trakcie upalnych dni najlepiej sprawdza się jej mrożona odsłona. W prosty sposób możemy przygotować kawę ze słoika. Specjał w tym wydaniu smakuje obłędnie i zaskoczy niejednego wielbiciela zimnych napojów.

Nie da się ukryć, że kawa cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy. Niektórzy piją ją nawet kilka razy dziennie. Dziś sięgniemy po fantastyczny przepis na mrożoną kawę ze słoika. Domownicy nie będą mogli się jej oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mrożona kawa ze słoików

Kawa jest jednym z najchętniej pijanych napojów. Raczą się nią smakosze z całego świata. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ kawa sama w sobie charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościła kawa z kardamonem. Tym razem postawimy na pobudzający napój w zimnej odsłonie. Do przygotowania kawy będziemy potrzebowali słoika i kilku składników. Większość z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co wykorzystamy?

  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

  • pół szklanki zimnej wody

  • pół szklanki zimnego mleka

  • kostki lodu

  • cynamon

  • cukier

  • ekstrakt z wanilii

Magda Gessler zniszczyła telefon

Awantura podczas nagrywania "Kuchennych rewolucji"

CZYTAJ DALEJ

Mrożona kawa będzie gotowa w mgnieniu oka

Na początku do słoika wsypujemy kawę. Wzbogacamy ją o kostki lodu i przyprawy. Całość zalewamy mlekiem i wodą. Następnie zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Mrożona kawa powinna być gotowa nawet po minucie.

Kawa w tej odsłonie smakuje znakomicie i przynosi ulgę w trakcie upalnych dni, gdy z nieba leje się żar. Słoik możemy wstawić do zamrażalnika. Wówczas kawa nie straci swojej temperatury i nie będziemy musieli zaprzątać sobie głowy przygotowaniami.

Jeśli nie jesteś fanem kawy rozpuszczalnej, możesz wykorzystać jej sypaną odmianę. W takiej sytuacji należy ją wcześniej zaparzyć i poczekać aż ostygnie. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, czym różni się kawa sypana od rozpuszczalnej.

Kawa w niecodziennej odsłonie

Kawa w niecodziennej odsłonie

Canva / picalotta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Worq Shop

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >