Smakosze.pl

canva/Tatyana Aksenova

Jak zrobić oryginalną bawarkę? Herbata z mlekiem nigdy nie była smaczniejsza

26 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wiecie, jak zrobić oryginalną bawarkę? Przygotujcie ją według naszych zaleceń, a przekonacie się, że herbata z mlekiem nigdy nie była smaczniejsza. W zasadzie wystarczy wlać do intensywnego naparu podgrzane mleko. Sprawdźcie jednak, na co warto zwrócić uwagę.

Bawarka to napój, o którym z pewnością słyszały wszystkie młode matki. Mamy i babcie zalecały im bowiem zawsze, by piły herbatę z mlekiem w okresie karmienia dziecka. Napój ten miał zwiększyć laktację. Jak się jednak okazuje, mlekotwórcze działanie bawarki nie zostało udowodnione naukowo. Co nie przeszkadza piciu herbaty z mlekiem ze względów smakowych.

Za ojczyznę bawarki uznaje się Francję, jednak największą popularnością napój ten cieszy się dziś w Anglii. Pija się go głównie ze względów smakowych, dodając do mleka herbatę lub odwrotnie.

Jak zrobić oryginalną bawarkę?

Podstawowy przepis na bawarkę zaleca, by do gorącego mleka wlać mocny napar herbaty. Proporcja jest następująca — na szklankę mleka wlewa się pół szklanki herbacianego naparu.

Niektórzy uważają jednak, że kolejność wlewania płynów powinna być odwrotna. Mleko do herbaty wlewają głównie ci, którzy chcą dodać więcej smaku bursztynowemu naparowi. Taka kolejność daje bowiem możliwość regulowania ilości wlanego mleka. Taką kolejność pochwalał też brytyjski pisarz George Orwell. A oto i przepis na bawarkę sporządzaną według tej kolejności.

Przepis na bawarkę

Porcelanowy lub gliniany dzbanek do herbaty ogrzej gorącą wodą. Wsyp do niego herbatę i zalej ją wrzątkiem. Pozwól jej się zaparzyć.

W rondelku podgrzej mleko, tak by było dobrze ciepłe, ale nie dopuść do wrzenia. Wtedy bowiem mleko straci swoją naturalną słodkość. Usuń kożuch z mleka.

Herbatę wlej do kubka lub filiżanki, a potem dolej do niej gorące mleko w takiej ilości, jaka ci odpowiada. Zwykle są to proporcje w zakresie pół na pół do 3/4 kubka herbaty i 1/4 kubka mleka.

Ważne wskazówki

  • Najlepszymi gatunkami herbaty do bawarki są susze cejlońskie i indyjskie. Dają one bowiem odpowiednio mocny napar.

  • Mleko i herbatę najlepiej jest mieszać w kubku, a nie w dzbanku. Wtedy każdy będzie mógł przygotować mieszankę w taki sposób i w takich proporcjach, jakie lubi.

  • Bawarkę powinno się pić, gdy jest dobrze ciepła, a na jej powierzchni znajduje się pianka.

  • Napój ten pije się zwykle do śniadania. Choć są przeciwnicy dodawania do niej cukru, można ją doprawiać miodem, rumem czy przyprawami.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na energetyzujący napój na bazie herbaty , a także na herbatę czosnkową .

bawarka
bawarka

Źródło zdjęcia: canva/Erme Salci

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: coffeedesk, medonet Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >