Gruszki w occie - prosty przepis na przetwory na całą zimę
Gruszki w occie są nie lada frykasem. Bez wątpienia owoce w takim wydaniu zainteresują wielbicieli różnej maści przetworów. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Specjałem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę.
Gruszki w occie potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ owoce w tej odsłonie smakują obłędnie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Gruszki jeszcze nigdy nie były tak pyszne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyśmienite gruszki w occie na zimę
Nie da się ukryć, że gruszki w occie dobrze sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do dań. Warto przygotować je już teraz. Dzięki temu będziemy mogli się cieszyć smakiem wybornych owoców w trakcie zimy.
Jakiś czas temu na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na gruszki pod kruszonką. Dziś wypróbujemy recepturę na przetwory z tych uwielbianych owoców. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?
2,5 kg twardych gruszek
1 l octu winnego lub jabłkowego
1 l wody
250 g cukru
laska cynamonu
cytryna
odrobina startej gałki muszkatołowej
5 g goździków
Niezawodny przepis na gruszki w occie
Gruszki obieramy, kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw. Wzbogacamy ją o cytrynę pokrojoną na plastry. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, dodajemy do niej gruszki.
Zmniejszamy ogień i gotujemy mieszankę przez około 10 minut. Gruszki umieszczamy w wyparzonych słoikach. Zalewę podgrzewamy jeszcze przez 15 minut. Powinna w tym czasie zmniejszyć swoją objętość.
Wywar przelewamy do słoików z gruszkami. Naczynia zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Tak przygotowane smakołyki z pewnością przypadną do gustu wielbicielom owocowych przetworów. Warto wypróbować także recepturę na zapiekane gruszki.
Canva / Shaiith
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile