Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gruszki w occie - prosty przepis na przetwory na całą zimę
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 04.08.2021 02:00

Gruszki w occie - prosty przepis na przetwory na całą zimę

Gruszki w occie
Canva / Shaiith

Gruszki w occie są nie lada frykasem. Bez wątpienia owoce w takim wydaniu zainteresują wielbicieli różnej maści przetworów. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Specjałem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę.

Gruszki w occie potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ owoce w tej odsłonie smakują obłędnie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Gruszki jeszcze nigdy nie były tak pyszne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite gruszki w occie na zimę

Nie da się ukryć, że gruszki w occie dobrze sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do dań. Warto przygotować je już teraz. Dzięki temu będziemy mogli się cieszyć smakiem wybornych owoców w trakcie zimy.

Jakiś czas temu na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na gruszki pod kruszonką. Dziś wypróbujemy recepturę na przetwory z tych uwielbianych owoców. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 2,5 kg twardych gruszek

  • 1 l octu winnego lub jabłkowego

  • 1 l wody

  • 250 g cukru

  • laska cynamonu

  • cytryna

  • odrobina startej gałki muszkatołowej

  • 5 g goździków

Niezawodny przepis na gruszki w occie

Gruszki obieramy, kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw. Wzbogacamy ją o cytrynę pokrojoną na plastry. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, dodajemy do niej gruszki.

Zmniejszamy ogień i gotujemy mieszankę przez około 10 minut. Gruszki umieszczamy w wyparzonych słoikach. Zalewę podgrzewamy jeszcze przez 15 minut. Powinna w tym czasie zmniejszyć swoją objętość.

Wywar przelewamy do słoików z gruszkami. Naczynia zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Tak przygotowane smakołyki z pewnością przypadną do gustu wielbicielom owocowych przetworów. Warto wypróbować także recepturę na zapiekane gruszki.

Gruszki w occie smakują przepysznie
Gruszki w occie smakują przepysznie

Canva / Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Marynata Ocet