Smakosze.pl
Gruszki w occie

Canva / Shaiith

Gruszki w occie - prosty przepis na przetwory na całą zimę

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gruszki w occie są nie lada frykasem. Bez wątpienia owoce w takim wydaniu zainteresują wielbicieli różnej maści przetworów. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Specjałem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę.

Gruszki w occie potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ owoce w tej odsłonie smakują obłędnie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Gruszki jeszcze nigdy nie były tak pyszne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite gruszki w occie na zimę

Nie da się ukryć, że gruszki w occie dobrze sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do dań. Warto przygotować je już teraz. Dzięki temu będziemy mogli się cieszyć smakiem wybornych owoców w trakcie zimy.

Jakiś czas temu na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na gruszki pod kruszonką. Dziś wypróbujemy recepturę na przetwory z tych uwielbianych owoców. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 2,5 kg twardych gruszek

  • 1 l octu winnego lub jabłkowego

  • 1 l wody

  • 250 g cukru

  • laska cynamonu

  • cytryna

  • odrobina startej gałki muszkatołowej

  • 5 g goździków

Surówka z marchewki

Pikantna surówka z marchewki z dodatkiem czosnku

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na gruszki w occie

Gruszki obieramy, kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw. Wzbogacamy ją o cytrynę pokrojoną na plastry. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, dodajemy do niej gruszki.

Zmniejszamy ogień i gotujemy mieszankę przez około 10 minut. Gruszki umieszczamy w wyparzonych słoikach. Zalewę podgrzewamy jeszcze przez 15 minut. Powinna w tym czasie zmniejszyć swoją objętość.

Wywar przelewamy do słoików z gruszkami. Naczynia zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Tak przygotowane smakołyki z pewnością przypadną do gustu wielbicielom owocowych przetworów. Warto wypróbować także recepturę na zapiekane gruszki.

Gruszki w occie smakują przepysznie

Gruszki w occie smakują przepysznie

Canva / Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >