Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.12.2022 17:31

Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak

soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów
Canva / Monika Kowalska

Soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów nie jest trudny do wykonania. Odrobina cierpliwości i uwagi sprawi, że każdy wyczaruje to apetyczne nadzienie. Nie zapomnijcie i szczodrym dodatku podsmażonej cebulki. Dzięki niej finalne danie szczyci się wyjątkowym smakiem.

Grzyby do przygotowania nadzienia warto namoczyć jeden dzień przez rozpoczęciem gotowania. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki wcześniejszemu planowaniu odpowiednio zagospodarujemy czas na przygotowanie farszu do pierogów.

Przepis na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • 4 garście suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • świeżo mielony czarny pieprz

Jak przyrządzić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów?

Grzyby opłucz na sicie pod kranem. Następnie przełóż je do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Pozostaw składnik na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów do namoczenia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po namoczeniu grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości pod przykryciem. Odcedź je na durszlaku, zachowując wywar do innych potraw. Na koniec grzyby bardzo drobno posiekaj.

Kiszoną kapustę odciśnij z soku. Zalej warzywo do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów wodą. Gotuj ją przez ok. 60 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odsącz i posiekaj.

Cebulę do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do niej posiekane grzyby i smaż wszystko jeszcze przez chwilę.

Na koniec do soczystego farszu do pierogów dodaj kapustę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze chwilę. Uzyskane nadzienie pozostaw do ostygnięcia. Po upływie tego czasu możesz zacząć zamykać je w pierogowe ciasto.

Canva / Ockra
Canva / Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: