Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak
Soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów nie jest trudny do wykonania. Odrobina cierpliwości i uwagi sprawi, że każdy wyczaruje to apetyczne nadzienie. Nie zapomnijcie i szczodrym dodatku podsmażonej cebulki. Dzięki niej finalne danie szczyci się wyjątkowym smakiem.
Grzyby do przygotowania nadzienia warto namoczyć jeden dzień przez rozpoczęciem gotowania. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki wcześniejszemu planowaniu odpowiednio zagospodarujemy czas na przygotowanie farszu do pierogów.
Przepis na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
4 garście suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżka oleju
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Jak przyrządzić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów?
Grzyby opłucz na sicie pod kranem. Następnie przełóż je do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Pozostaw składnik na soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów do namoczenia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości pod przykryciem. Odcedź je na durszlaku, zachowując wywar do innych potraw. Na koniec grzyby bardzo drobno posiekaj.
Kiszoną kapustę odciśnij z soku. Zalej warzywo do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów wodą. Gotuj ją przez ok. 60 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odsącz i posiekaj.
Cebulę do soczystego farszu do pierogów z kapusty i grzybów pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do niej posiekane grzyby i smaż wszystko jeszcze przez chwilę.
Na koniec do soczystego farszu do pierogów dodaj kapustę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze chwilę. Uzyskane nadzienie pozostaw do ostygnięcia. Po upływie tego czasu możesz zacząć zamykać je w pierogowe ciasto.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce
Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik cudownie podkręci smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama