Wyborna sałatka z buraków na zimę - idealna do drugiego dania
Warto przygotować teraz buraki na zimę, aby w czasie chłodnych dni mieć zapas warzyw z lata. Niżej prezentujemy przepis na buraczki do słoika, w formie pysznej sałatki. Taki dodatek do obiadu znacznie poprawi jego smak.
Sałatka z buraków nie ma sobie równych w kontekście obiadowych dodatków. Jej intensywny, słodko-kwaśny smak w połączeniu z silną barwą sprawiają, że ciężko oprzeć się przed dołożeniem jej na talerz.
Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności. Z tego powodu każdy może zabrać się za jej gotowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sałatkę z buraków do słoików
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
3 kg buraków
niecałe pół szklanki cukru - około 115 g
niecałe pół szklanki octu spirytusowego 10 %
1 łyżka soli kamiennej - około 20 g
Zacznij od dokładnego umycia buraków pod bieżącą wodą, a następnie włóż je do garnka. Zalej je zimną wodą do tego poziomu, aby je przykryć. Zakryj garnek i gotuj warzywa do całkowitej miękkości.
Obierz buraki ze skórki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wsyp do nich cukier, sól kamienną i wlej ocet spirytusowy. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
Mieszankę przełóż do wyparzonych oraz dokładnie wyczyszczonych szklanych słoiczków. Poddaj słoiki pasteryzacji i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło: canva.com/natabene
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje.pl