Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zapomnij o karpiu. Podczas Świąt znacznie lepiej sprawdzi się inna ryba. Jest smaczniejsza i zdrowsza

Zapomnij o karpiu. Podczas Świąt znacznie lepiej sprawdzi się inna ryba. Jest smaczniejsza i zdrowsza

Jaką rybę wybrać zamiast karpia?
canva/Inesska250282

Czy wiecie, jaką rybę wybrać zamiast karpia? Tradycyjny świąteczny rarytas do najzdrowszych nie należy, a wiele osób nie przepada za jego smakiem. W tym roku nie jest już nawet korzystniejszy cenowo. Warto zapoznać się z innymi możliwościami.

Smaczna wigilijna ryba skusi niemal każdego. Aby jednak nasze potrawy były udane, jakość produktów musi być możliwe najwyższa. Świąteczne przysmaki powinny obejść się bez karpia. Nie jest on zdrowy, a podobnej cenie znaleźć można znacznie zdrowsze opcje.

Jaką rybę wybrać zamiast karpia? Postawcie na tołpygę

Świetną alternatywą będzie tołpyga. Jest kremowa i delikatna, a zawiera dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dietetycy polecają też powszechnie dostępne ryby takie jak pstrąg, dorsz, sandacz czy halibut. Większość z nich nie jest przesadnie droga, a ma niewiele ości i delikatne, dość chude mięso.

Wyżej wymienione gatunki są zdecydowanie zdrowsze niż karp oraz wciąż popularne pangi, tilapie czy ryby maślane. Świąteczny karp obecnie kosztuje minimum 40 złotych za kilogram. Co więcej, nierzadko jest też trzymany w fatalnych warunkach.

Czym można zastąpić rybę?

Podczas wigilijnej kolacji nie trzeba podawać ryby. Jeśli przy corocznym przyrządzaniu karpia trzyma nas tylko tradycja, a domownicy nie przepadają za jego smakiem, warto sięgnąć po potrawy, które są alternatywami świątecznych rarytasów.

W większych sklepach spożywczych dostępne są gotowe zamienniki i okazyjnie można je spożywać. Ich cena będzie podobna, a przyrządzenie dużo szybsze, bo zazwyczaj wystarczy je usmażyć lub upiec.

Polecamy też nasze przepisy, które pomogą Wam w przygotowaniu pysznego, nierybnego dania w warunkach domowych. Sprawdźcie patent na kotlety sojowe niczym ryba po grecku oraz prosty przepis na przysmak z selera. Obtaczając jego plastry w nori, wodorostach stosowanych do sushi, uzyskacie potrawę o smaku zbliżonym do filetów rybnych.

Wiemy, jaką rybę wybrać zamiast karpia
canva/iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Danie Dieta