Jakie składniki dodać do sałatki greckiej?
Horiatiki salata, czyli tradycyjna sałatka grecka to prostota w najlepszym wydaniu. Świeże warzywa, oliwa, oryginalny ser feta i przyprawy tworzą danie, które pokochał już cały świat. Jakie składniki dodać do sałatki greckiej?
Sałatka grecka to już klasyka, którą wszyscy znamy i lubimy. Jest lekka i pożywna, idealna na lunch, kolację, a także jako dodatek do dań mięsnych i ryb. Sałatka grecka doskonale smakuje w towarzystwie grillowanych potraw, w tym karkówki. Sałatka solidnie skropiona oliwą i oprószona suszonym oregano smakuje obłędnie.
W sałatce nie może zabraknąć greckiego sera feta. W sklepie wybieraj wyłącznie sery, które faktycznie określone są jako grecka feta i wyprodukowane są z mleko owczego. Ser typu greckiego lub ser kanapkowy to sery, które wyglądają jak feta i również moczone są w solance, jednak produkowane są głównie z mleka krowiego pasteryzowanego.
Jeśli szukasz greckich smaków, koniecznie przygotuj tradycyjną moussakę, czyli zapiekankę z bakłażana, jest idealna na obiad w greckim stylu.
Jakie składniki dodać do sałatki greckiej?
Prawdziwa sałatka grecka składa się wyłącznie z kilku podstawowych składników. Są to:
świeże, dojrzałe pomidory
ogórek zielony
czerwona cebula
czerwona papryka
czarne oliwki
kapary
W sałatce nie może oczywiście zabraknąć prawdziwej fety. Sałatkę solidnie skrop wysokiej jakości oliwą z oliwek i oprósz oregano. Inne przyprawy są zupełnie zbędne.