Jest w każdym opakowaniu z mięsem mielonym. Mało kto wie, do czego służy
Jakie zastosowanie ma podkładka w opakowaniu mięsa mielonego? Jest jeszcze jedno poza wkurzaniem pospiesznych kucharzy, którym notorycznie zdarza się wrzucić na patelnię porcję mięsa razem z bibułą. Wyjaśniamy, jak postępować z taką papierową wyściółką.
Podkładka pod mięso mielone
Większość mięs, które kupujemy na co dzień, to produkty świeże. Brzmi to może banalnie, ale wcale takie nie jest. Sezonuje się przecież mięso, czyli dojrzewa je, i to jedną z dwóch metod – albo na sucho, albo na mokro.
Mięso sezonowane na sucho – w tym najdroższe, luksusowe tusze wołowiny – jest rzeczywiście odwodnione. Jednak zarówno sezonowane na mokro, jak i świeże mięso, zawiera dużo wody. Dlatego w pudełkach, w które je pakujemy, trzeba jakoś odciągnąć nadmiar wilgoci. Do tego właśnie służą wkładki w pudełkach.
Dodaj do masy serowej i wstaw do piekarnika. Sernik gruziński rozpływa się w ustachWilgotne mięso mielone
Nie chodzi jednak wyłącznie o naszą wygodę. Płyn wydzielający się z mięsa nie tylko wygląda nieapetycznie – choć zapewne o tym też myślą producenci i sprzedawcy mięsa. Może on także przyspieszać rozwój bakterii. Trzeba więc jakoś się go pozbyć. Zwłaszcza, że kiedy przygotowujemy kotlety mielone czy też wrzucamy mięso na patelnię, chcemy je smażyć, a nie gotować w sosie własnym.
Podkładki takie produkowane są z jednego z dwóch pochłaniających wilgoć produktów. Jednym z nich jest celuloza, czyli w uproszczeniu masa papierowa. Drugi to krzemionka – ta sama, której małe torebki znajdujemy w licznych produktach wymagających kontroli wilgoci. Oznaczone są one informacją, że nie należy ich zjadać, jednak nie są szkodliwe. Napisy te informują jedynie, że to jest część produktu, która nie jest przeznaczona do jedzenia.
Co zrobić z podkładkami pod mięso mielone
Dlatego też, choć jedzenie podkładek pochłaniających wilgoć razem z obrobionym mięsem mielonym, nie jest, delikatnie mówiąc, roztropne, nie powinno być też szkodliwe, gdyby przypadkiem komuś się przydarzyło. Podkładki takie należy niezwłocznie wyrzucić, bo w dalszym ciągu w przesiąkniętych mięsnym sokiem produkcie mogą rozwijać się bakterie. Z tego samego powodu należy trzymać je z dala od dzieci.
Podkładki takie wyrzucamy do kosza na odpady zmieszane. Dlatego dobrze jest oddzielić je od plastikowego pojemnika, który przeważnie nadaje się do recyklingu. Nie można natomiast, ze względów zdrowotnych, wymyślać dla takich używanych arkuszy nowych zastosowań.
Wypróbuj też porady dotyczące domywania przypalonych garnków i suszenia grzybów.