Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie kupuję krówek w sklepie. Robię sama z 3 składników
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.11.2023 09:33

Już nie kupuję krówek w sklepie. Robię sama z 3 składników

krówki
YouTube/@szybkieiproste

Krówkom trudno się oprzeć. Wiedzą o tym dzieci i dorośli. Te karmelowe cukierki z miękkim, ciągliwym środkiem, smakują i poprawiają humor. Robię je z zaledwie 3 składników. Polecam przepis na cukierki, którymi zajadają się całe pokolenia Polaków. 

Krówki, czyli smakołyk dla każdego

Krówki uwielbiamy za ich smak i mięciutki środek, który jest ciągnący i tak pyszny, że chętnie sięgamy po kolejnego cukierka. Te tradycyjne polskie cukierki są jednymi z najbardziej lubianych i popularnych słodyczy w naszym kraju. Krówki na skalę przemysłową zaczęto produkować w latach 30. XX wieku. Produkcja trwa w najlepsze.

Jednak ja już nie kupuję tych karmelowych cukierków w sklepie. Robię je z zaledwie 3 składników w swojej kuchni. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Moje krówki są mięciutkie, ciągnące i tak pyszne, że muszę podzielić się z wami doskonałym przepisem. Zróbcie te cukierki i cieszcie się ich smakiem. 

krówki
YouTube/@szybkieiproste
Ania Bardowska zna najlepszy przepis na pierniczki. Wychodzą miękkie i pachnące

Jak zrobić krówki z 3 składników?

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 20 g masła

Robienie krówek zaczynamy od wsypania cukru na patelnię. Rozpuszczamy go na średnim ogniu i ciągle mieszamy. Wlewamy śmietankę i nadal mieszamy. Nasza masa szybko gęstnieje. Powinna być miękka i rozciągliwa, wówczas będzie idealna. 

Teraz dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Składniki podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę. Następnie masę przelewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Gdy ostygnie, wkładamy ją do lodówki na 30 minut. 

Domowe krówki rozpływają się w ustach

Po upływie tego czasu masa krówkowa stężeje. Wyjmujemy ją z naczynia i z papieru. Warto na nóż nałożyć papier do pieczenia, by karmel można było łatwiej kroić. Naszą masę kroimy w niezbyt grubą kostkę. Efekt zachwyca, bo krówki są ciągnące, pyszne i wyjątkowo mięciutkie.

Takie domowe cukierki zachwycą nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Są wyśmienite i bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się znakomitym smakiem tradycyjnych krówek. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wafle jak z czasów dzieciństwa. Podawaliśmy przepis na ciasto, które smakuje jak delicje. 

krówki
YouTube/@szybkieiproste

Źródło: YouTube/@szybkieiproste