Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie kupuję mozzarelli w sklepie. Robię ją w domu w pół godziny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.11.2023 17:25

Już nie kupuję mozzarelli w sklepie. Robię ją w domu w pół godziny

mozzarella
Canva/L_Shtandel

Trudno wyobrazić sobie włoską pizzę bez mozzarelli. Dodajemy ją też go grzanek, zup, zapiekanek, sosów i makaronów. Jednak już teraz nie kupuję tego sera w sklepie. Dzięki prostemu przepisowi robię ją szybko w domu. 

Mozzarella zachwyca delikatnym smakiem

Mozzarella jest włoskim serem, który słynie z kremowego i aksamitnego smaku. To nieodłączny składnik pizzy rodem z Półwyspu Apenińskiego. Mozzarellę dodaje się też do grzanek, sosów, makaronów i wielu innych dań. Ten ser ma wyjątkowe walory smakowe i niepowtarzalna fakturę.

Mozzarella jest miękka, wilgotna i bardzo delikatna. Sprzedawana jest w postaci mniejszych lub większych kulek zanurzonych w serwatce. Kupowałam ją często w sklepach, ale odkąd mam ten przepis, przyrządzam mozzarellę w swoim domu. Skorzystajcie też z mojej receptury. 

mozzarella
Canva/Carpe89
Ułóż mięso w takiej foremce i zapiecz. Ten obiad to hit w moim domu, smakuje lepiej niż kotlety mielone

Jak zrobić mozzarellę?

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • podpuszczka
  • kwasek cytrynowy

W 125 ml zimnej wody rozpuszczamy ¾ łyżeczki kwasku cytrynowego i razem z mlekiem wlewamy do garnka. Bardzo powoli podgrzewamy do 32 stopni. Następnie zestawiamy garnek z palnika i wlewamy podpuszczkę, ¼ łyżeczki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Jeśli chcemy, by mozzarellą była twarda, to dajemy podwójną porcję podpuszczki.

Teraz delikatnie mieszamy przez 30 sekund, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu mleko powinno mieć konsystencję galaretki. Gdy jest zbyt miękkie, to czekamy 1-2 minuty. Potem kroimy ser w kostkę.

Domowa mozzarella zachwyci smakiem

Teraz garnek znów stawiamy na palnik i podgrzewamy do 40 stopni. Ser powinien już zacząć nabierać konsystencji mozzarelli. Garnek zdejmujemy z palnika i mieszamy 3 minuty. Przekładamy łyżką cedzakową na sitko i odcedzamy. Odsączony ser formujemy w kulę, wkładamy do miski i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę.

 W rękawiczkach odsączamy, są konieczne, bo ser jest gorący, i ponownie wkładamy do mikrofali na 30 sekund. Ser powinien mieć teraz temperaturę 60 stopni. Robimy z mozzarelli małe lub większe kulki i wkładamy ser do miski z lodowatą wodą. Przechowujemy w lodówce w woreczku z odrobiną serwatki. Pisaliśmy o pysznej jajecznicy z odrobiną mozzarelli. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z mozzarellą od Anny Lewandowskiej. 

mozzarella
Canva/Franco_Lo

Źródło: ourtastytravel.blogspot.com

Tagi: Ser Dieta Przepis