Już nie kupuję mozzarelli w sklepie. Robię ją w domu w pół godziny
Trudno wyobrazić sobie włoską pizzę bez mozzarelli. Dodajemy ją też go grzanek, zup, zapiekanek, sosów i makaronów. Jednak już teraz nie kupuję tego sera w sklepie. Dzięki prostemu przepisowi robię ją szybko w domu.
Mozzarella zachwyca delikatnym smakiem
Mozzarella jest włoskim serem, który słynie z kremowego i aksamitnego smaku. To nieodłączny składnik pizzy rodem z Półwyspu Apenińskiego. Mozzarellę dodaje się też do grzanek, sosów, makaronów i wielu innych dań. Ten ser ma wyjątkowe walory smakowe i niepowtarzalna fakturę.
Mozzarella jest miękka, wilgotna i bardzo delikatna. Sprzedawana jest w postaci mniejszych lub większych kulek zanurzonych w serwatce. Kupowałam ją często w sklepach, ale odkąd mam ten przepis, przyrządzam mozzarellę w swoim domu. Skorzystajcie też z mojej receptury.
Ułóż mięso w takiej foremce i zapiecz. Ten obiad to hit w moim domu, smakuje lepiej niż kotlety mieloneJak zrobić mozzarellę?
Składniki:
- 2 litry mleka
- podpuszczka
- kwasek cytrynowy
W 125 ml zimnej wody rozpuszczamy ¾ łyżeczki kwasku cytrynowego i razem z mlekiem wlewamy do garnka. Bardzo powoli podgrzewamy do 32 stopni. Następnie zestawiamy garnek z palnika i wlewamy podpuszczkę, ¼ łyżeczki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Jeśli chcemy, by mozzarellą była twarda, to dajemy podwójną porcję podpuszczki.
Teraz delikatnie mieszamy przez 30 sekund, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu mleko powinno mieć konsystencję galaretki. Gdy jest zbyt miękkie, to czekamy 1-2 minuty. Potem kroimy ser w kostkę.
Domowa mozzarella zachwyci smakiem
Teraz garnek znów stawiamy na palnik i podgrzewamy do 40 stopni. Ser powinien już zacząć nabierać konsystencji mozzarelli. Garnek zdejmujemy z palnika i mieszamy 3 minuty. Przekładamy łyżką cedzakową na sitko i odcedzamy. Odsączony ser formujemy w kulę, wkładamy do miski i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę.
W rękawiczkach odsączamy, są konieczne, bo ser jest gorący, i ponownie wkładamy do mikrofali na 30 sekund. Ser powinien mieć teraz temperaturę 60 stopni. Robimy z mozzarelli małe lub większe kulki i wkładamy ser do miski z lodowatą wodą. Przechowujemy w lodówce w woreczku z odrobiną serwatki. Pisaliśmy o pysznej jajecznicy z odrobiną mozzarelli. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z mozzarellą od Anny Lewandowskiej.
Źródło: ourtastytravel.blogspot.com