Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
![suszone grzyby](https://images.iberion.media/images/1920/suszone_grzyby_482cad4fce.jpg)
Grzyby będą królować w wielu wigilijnych potrawach. Jednak zanim zaczniemy się cieszyć ich smakiem, musimy je odpowiednio przygotować. Polecam patent, który wspaniale wpłynie na smak grzybów i skróci czas ich gotowania.
Grzyby na wigilijnym stole
Wigilia bez grzybów? Nie ma takiej opcji! Przecież grzyby znajdziemy w uszkach, w barszczu i w pierogach. Niektórzy przyrządzają apetyczne śledzie z grzybami i kapustę, której smaku dodają właśnie grzyby. Jednak zanim skosztujemy tych wyjątkowych wigilijnych potraw, musimy odpowiednio grzyby przygotować.
Wiele osób grzyby moczy w wodzie, żeby stały się miękkie i szybciej ugotowały. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych zanieczyszczeń z grzybów. Drobinki leśnej ściółki czy piasku mogą przecież jeszcze się na nich znaleźć. Jednak oprócz wody do moczenia grzybów można wykorzystać inny produkt.
![suszone grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/suszone_grzyby_c8dcf87257.jpg)
Wymocz suszone grzyby w mleku i nadaj im smaku
Zalanie suszonych grzybów mlekiem to sposób znany jeszcze ze staropolskiej kuchni. Niektóre przepisy radziły, by mleko delikatnie osolić, suszone grzyby moczyć 4-5 godzin. To miało wpłynąć na ich smak. Grzyby stawały się wyjątkowo delikatne i smakowały jak świeże.
Po wymoczeniu grzybów przekładano je do garnka, zalewano wodą i gotowano do miękkości. Dzięki moczeniu w mleku grzyby tracą charakterystyczną goryczkę. Idealnie połączą się z kiszoną kapustą do pierogów i uszek. Jak długo należy gotować grzyby po moczeniu w mleku?
Gotuj suszone grzyby po moczeniu w mleku
Gdy już wymoczymy suszone grzyby w mleku, to musimy je gotować na niedużym ogniu przez około 90 minut. Jeśli będą miękkie, to studzimy je, a następnie odcedzamy. Potem kroimy w paseczki i dodajemy do kapusty kiszonej. Co zrobić z wodą po gotowaniu grzybów?
Nie wylewajmy jej, ale użyjmy jako aromatycznego wywaru do zupy grzybowej. Przyda się też jako sos do pieczeni i mięs. Możemy też ją zamrozić i wykorzystać później w kuchni. Pisaliśmy o patencie na marynowane grzyby. Informowaliśmy o niebieskim grzybie, który pojawił się w polskich lasach.
![barszcz czerwony](https://images.iberion.media/images/origin/barszcz_czerwony_jpg_f776f0bbb0.jpg)
Źródło: przyslijprzepis.pl, haps.pl
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Piernik z dodatkiem](https://images.iberion.media/images/origin/Piernik_z_dodatkiem_8ad172bcae.jpg)
![Naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/Nalesniki_6c693e95d2.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Pies spadł na kobietę](https://images.iberion.media/images/origin/Pies_spadl_na_kobiete_9dc1e876ff.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)