Już nigdy nie kupisz mozzarelli w sklepie. Domową zrobisz z 2 składników
Domowa mozzarella bije na głowę produkty kupowane w sklepach. Jej przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy tylko mleko oraz kwasek cytrynowy, by cieszyć się znakomitym smakiem. Spróbujecie?
Przepis na domową mozzarellę
Pyszny ser doskonale pasujący do lekkich sałatek i obfitujący w wiele cennych składników odżywczych warto zrobić samodzielnie. Wyjdzie znacznie taniej, a smak i konsystencja zachwycą nawet wybrednych.
Składniki:
- 2 litry mleka krowiego
- 3-4 g kwasku cytrynowego w proszku
Przygotowanie domowej mozzarelli jest banalne
Zaczynamy od przelania mleka do większego garnka i podgrzania go do temperatury 50 stopni Celsjusza. Wyłączamy grzanie i — cały czas mieszając — wsypujemy kwasek cytrynowy. Mleko zacznie się ścinać.
Po około minucie od wsypania dodatku zostawiamy masę na domową mozzarellę na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy powstałe stałe części i starannie odciskamy je z płynu, najlepiej wkładając do durszlaka i delikatnie ugniatając, podobnie, jak gdybyśmy przyrządzali ciasto.
Serwatkę podgrzewamy do temperatury 80 stopni Celsjusza i zanurzamy w niej powstały ser mozzarella. Dalej ugniatamy go dłońmi, uprzednio zabezpieczając je czystymi, dzianinowymi rękawiczkami.
Gdy masa stanie się elastyczna i ciągliwa, odrywamy fragmenty, formujemy z nich zgrabne kulki i przenosimy do miski z zimną wodą. Przechowujemy w serwatce z dodatkiem soli (1 łyżka przyprawy na 1 litr płynu).
Jak podać domową mozzarellę?
Fantastycznym i bardzo prosty połączeniem jest zaserwowanie plasterków sera mozzarella z pomidorem malinowym i oliwą z oliwek. Posypane świeżymi ziołami oraz pieprzem smakują wyśmienicie. Możecie też rarytas pokroić i wrzucić do dowolne kompozycji warzywnej lub owocowej.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z serami. Oprócz mozzarelli w sałatkach świetnie sprawdza się feta — w oryginalnej greckiej nie może jej zabraknąć. Skusi was też być może szopska z serem owczym.