Smakosze.pl
pączki

Pixabay / RitaE

Jak szybko spalić kalorie z 1 pączka?

11 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Tłusty czwartek to święto wszystkich smakoszy. Co zrobić, jeśli skusiliśmy się na pączka, pomimo tego, że jesteśmy na diecie? Śpieszymy z pomocą, jest kilka prostych sposobów, aby szybko spalić zbędne kalorie. Niektóre z nich są równi

Jedzenie pączków w tłusty czwartek to już tradycja. Wiele osób rezygnuje w tym dniu z restrykcyjnej diety. Niestety, przysmak należy do dość kalorycznych przyjemności. Co zrobić, aby jak najszybciej spalić kalorie z jednego pączka? 

Z czego składa się pączek?

Jeden pączek zawiera średnio od 250 do 350 kcal. W jego składzie znajduje się najczęściej: mąka pszenna, mieszanka ciasta drożdżowego, cukier i owocowe nadzienie. Warto wybierać pączki z jak najmniejszą liczbą konserwantów.

Głównym powodem, dla którego pączki nie są jednak zalecane w naszej codziennej diecie, jest sposób ich przygotowania - smażenie na głębokim tłuszczu, który  sprawia, że dietetycy załamują ręce.

Według informacji, podanych na stronie RMF.pl, Polacy zjadają w tłusty czwartek średnio 2 pączki. Co zrobić, aby jak najszybciej spalić niechciane kalorie? Śpieszymy z pomocą!

Jak najszybciej spalić kalorie z pączka?

Poza tradycyjnymi ćwiczeniami i dietą możemy spalić kalorie z pączków w dość kreatywny sposób. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące i doskonale wpisują się w atmosferę karnawału.

Po pierwsze, postaw na taniec. Podobno 30 minut pląsów na parkiecie sprawi, że niechciane kalorie odejdą w zapomnienie. Końcówka karnawału sprzyja tego typu aktywności, więc nie zwlekaj i tańcz! 

Według ekspertów również dobrym sposobem na stracenie kalorii jest 12 minut chodzenia po schodach, 50 minut jazdy na rowerze, 90 minut odkurzania i 60 minut robienia zakupów. Prawda, że nie brzmi to strasznie?

Jeśli nie chcesz martwić się o zbędne kalorie, postaw na słodycze w wersji fit. Dzisiaj podawaliśmy przepis na nieco lżejszą i zdrowszą wersję pączków od samej Ani Lewandowskiej. Link znajdziecie tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: rmf/onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >