Kapustę z grochem zrobisz bez namaczania. Przepis mam od babci, używam go od lat
Kapusta z grochem jest jednym z tradycyjnych dań wigilijnych. Jednak przeważnie jej przyrządzenie zabiera dużo czasu. Teraz jednak zrobimy kapustę z grochem bez namaczania. W szybkim czasie ten świąteczny rarytas zachwyci wszystkich gości.
Kapusta z grochem, czyli szybko i pysznie
Kapusta z grochem już niebawem trafi na stół w wielu polskich domach. Przygotowana z kapusty kiszonej i grochu wymaga sporo pracy w kuchni. Wszystko przez namaczanie grochu. To niestety musi trwać. Jednak tę wyjątkową wigilijną potrawę możemy zrobić też w szybszy sposób.
Kapustę z grochem bez namaczania przyrządzisz raz-dwa. Groch trzeba ugotować do miękkości. Dzięki przepisowi od babci w błyskawiczny sposób przygotujemy to lubiane świąteczne danie. Możemy je też modyfikować i podawać w pozostałe dni w roku. Z dodatkiem boczku lub grzybów też będzie smakowało.
Napakowana tłuszczem po brzegi, a Polacy ją zajadają. Tej wędliny na święta unikaj jak ogniaJak przyrządzić kapustę z grochem bez namaczania?
Składniki:
- ½ kg kiszonej kapusty
- 2 szklanki łuskanego grochu
- 1 średnia cebula
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziela angielskie
- ½ łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zaczniemy od pokrojenia w kostkę cebuli i podsmażenia jej na oleju. Kapustę siekamy i dokładamy ją do garnka z cebulą. Pamiętajmy o wlaniu też kwaśnego soku z kapusty, który zagwarantuje intensywny smak potrawie.
Do warzyw dokładamy liść laurowy, ziela angielskie i kminek. Składniki zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy ją do miękkości pod przykryciem. Teraz pora na zajęcie się grochem. Wrzucamy go do osobnego garnka i zalewamy wodą. Solimy, często mieszamy i gotujemy od 30 do 50 minut.
Kapusta z grochem na Wigilię
Gdy groch całkiem się rozpadanie, to dodajmy go wraz z płynem, w którym się gotował do pozostałych warzyw. Wszystkie składniki kapusty z grochem bez namaczania dokładnie mieszamy i dopraw do smaku.
Ta potrawa wigilijna będzie smakować najlepiej na następny dzień. Jednak możemy podać ją też od razu. Wyrazista w smaku, aromatyczna będzie idealna podczas wieczerzy wigilijnej. przepis babci jest wart wypróbowania w każdym domu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mięsne roladki z patelni na obiad. Podpowiadaliśmy, jak najlepiej odgrzać kotlety, by smakowały jak świeżo usmażone.
Źródło: pysznosci.pl