Kiedy dodawać majeranek do gotowanych potraw? Błąd może zepsuć smak dania. Zawsze pamiętaj
Majeranek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ziół w polskiej kuchni. Podkreśla smak zup, sosów i dań mięsnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, że przyprawę należy dodawać do potraw pod koniec gotowania. W przeciwnym razie majeranek może zepsuć cały smak.
Majeranek jest przyprawą, którą doprawiamy niemal wszystkie, tradycyjne dania. Żurek, zalewajka, fasolka po bretońsku, czy gulasz mięsny to tylko niektóre przykłady potraw, w których majeranek jest niezbędny. Przyprawa fantastycznie podkreśla smak i aromat mięs, ryb, sosów i zup z wkładką.
Nie zaleca się jednak dodawania suszonego majeranku do zup gotowanych wyłącznie na warzywach, ponieważ przyprawa zabije smak pozostałych składników. W przypadku dań wegetariańskich, jak kotlety z kaszy lub ryżu, dodajemy majeranek w naprawdę minimalnych ilościach. Majeranek doskonale podkreśli również smak placków ziemniaczanych.
Wiele osób mrozi natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, jednak nie wszyscy wiedzą, że świeży majeranek również nadaje się do mrożenia. Jeśli wykorzystujemy w kuchni suszoną przyprawę, koniecznie przechowujmy ją w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie szybko straci aromat i walory smakowe.
Kiedy doprawiać gotowane potrawy majerankiem? Jeden błąd zepsuje smak całego dania
Majeranek zawsze dodajemy pod koniec gotowania zupy czy sosu, by wzmocnić smak i aromat potrawy. Jeśli dodamy majeranek już na samym początku i będziemy długo gotować go z resztą składników, danie stanie się gorzkie i straci smak.
Majeranek poddany długiej obróbce termicznej zaczyna gorzknieć, co z kolei wpływa na smak całego dania. Potrawa stanie się niesmaczna, nie uratujemy już jej żadnym innym dodatkiem.
Jak przechowywać suszone zioła? Czy można mrozić świeży majeranek?
Wiele osób suszony majeranek i inne zioła przechowuje w oryginalnych torebkach papierowych. Po pewnym czasie jednak przyprawy zaczynają tracić wyraźny smak i aromat. Najlepszym sposobem na przechowywanie ziół są szklane słoiczki z zakrętką. Szczelny pojemnik zapobiega przedostawaniu się wilgoci i powietrza, a zioła są świeże przez długi czas.
Majeranek możemy również zamrozić. Wystarczy posiekać przyprawę i włożyć do woreczka foliowego na żywność, najlepiej ze strunowym zamknięciem. Tak przygotowane zioła wstawiamy do zamrażalnika, będą świeże i smaczne bardzo długo.
Jak przechowywać pora na zimę? Poznaj również 4 sposoby na odświeżenie czerstwego chleba. Będzie miękki i chrupiący w kilka minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama