Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy powiedziałam znajomym, z jakiego warzywa robię musztardę złapali się za głowy. Później błagali o przepis

Kiedy powiedziałam znajomym, z jakiego warzywa robię musztardę złapali się za głowy. Później błagali o przepis

Musztarda z cukinii
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Musztarda z cukinii jest fantastyczna. Odkryłam ten przepis już jakiś czas temu i od tamtej pory każdy, kto spróbował sosu, chce go zrobić samodzielnie. Nie ma chyba lepszej zachęty do spróbowania, więc musicie sobie ją zrobić.

Prosta i pyszna musztarda z cukinii

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów musztardy różniących się między sobą teksturą, składem i smakiem. Cukiniowego rarytasu jednak nigdy nie widziałam. Od pierwszego spróbowania wiedziałam, że będę po niego sięgać częściej niż po „gotowce”.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 ml octu winnego
  • 40 g ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 15 g cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier i sól do doprawienia

Składniki nietrudno dostać w dowolnym sklepie spożywczym. Ich lista nie jest długa, a wykonanie musztardy równie sprawne, choć wymaga całonocnego moczenia gorczycy. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Cukinię na musztardę obieramy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube  DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Polacy pomijają ją w warzywniaku, a jest niesamowicie cenna. Teraz jem ją non stop i nie żałuję

Jak zrobić musztardę z cukinii? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od umycia i obrania cukinii ze skórki. Warzywo ścieram wprost do dużej miski. Dodaję sól, dokładnie mieszam i odstawiam. Najlepiej włożyć ją na całą noc do lodówki.

Ziarna gorczycy zalewam octem i również moczę przez kilka godzin. Cebulę oraz czosnek siekam. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju, aż cebula stanie się szklista, a czosnek nieco zmięknie. Wtedy dodaję odcedzoną gorczycę i krótko podgrzewam.

Teraz wrzucam odsączoną z wody cukinię, ocet z moczenia gorczycy i kurkumę. Smażę wszystko, aż zgęstnieje, po czym doprawiam solą i cukrem. Masę warzywną blenduję i jeszcze dodatkowo redukuję. Przenoszę do czystych słoików. Pasteryzuję w piekarniku.

Jak wykorzystać musztardę z cukinii?

Domowy frykas pasuje do mięs, dań z grilla i wędlin. Możecie go też powodzeniem wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego lub podać jako dodatek do serów czy warzywnych koreczków.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na cukinię. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z niej pyszny dżem z cytrynową nutą. Być może spodoba wam się też znakomita cukinia w zalewie curry.

Są różne musztardy.jpg
canva/YelenaYemchuk