Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy solić jajka sadzone - na początku czy końcu smażenia?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.11.2021 01:00

Kiedy solić jajka sadzone - na początku czy końcu smażenia?

jajka sadzone
canva/Minerv

Jajka są idealne na śniadanie, bo są pożywne, smaczne i szybkie do przygotowania. Możesz je ugotować na miękko lub twardo, zrobić z nich jajecznicę czy jajka sadzone. Dziś proponujemy właśnie te ostatnie. A wiesz, kiedy najlepiej solić jajka sadzone? Poznaj też inne wskazówki, dzięki którym przygotujesz doskonałe danie.

Choć niektórzy na śniadanie jedzą kanapki czy płatki na mleku, to jednak jajko wydaje się bardzo dobrą propozycją. Jest niezwykle pożywne, bo kryje w sobie wszystkie składniki odżywcze. Potrafi też dodać nam energii na dłuższy czas. Poza tym jest smaczne, ma neutralny smak i szybko je przygotujesz.

Kiedy solić jajka sadzone?

Pewnie od lat przygotowujesz jajka sadzone i nigdy nie zastanawiałaś się na tym, kiedy je solić. Rzeczywiście moment solenia, nie ma większego wpływu na smak dania. Może jednak powodować zmianę ich koloru. Dlatego najlepiej solić jajka na koniec ich smażenia. W tym momencie warto też jajka oprószyć pieprzem. Najlepiej świeżo zmielonym, bo jest najbardziej aromatyczny.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, przyrządzając jajka sadzone? Po pierwsze jajka najlepiej wybić nie od razu na patelnię, a do miseczki. To ustrzeże przed rozlaniem się żółtka, co w przypadku jajek sadzonych byłoby niedopuszczalne.

Jak smażyć jajka sadzone?

Najpierw należy średnio rozgrzać patelnię i lekko ją natłuścić. Do smażenia jajek dobrze nadaje się masło, nawet to nieklarowane. Można też użyć odrobiny oleju. Przy wylewaniu jajek na patelnię należy uważać, by jajka nie stykały się. Jeżeli patelnia jest dość mała, można więc smażyć jajka pojedynczo.

Jajka smażymy na niedużym ogniu, tak by białko powoli się ścinało. W żadnym wypadku nie powinno "bulgotać", bo straci apetyczny wygląd. Smażymy jajko na średnim ogniu czekając, aż całkowicie zetnie się białko i lekko zacznie ścinać się żółtko. Wtedy jajko należy oprószyć solą i pieprzem, a potem ostrożnie zsunąć je na talerz.

Jajek sadzonych nie obracamy na drugą stronę. Nie smażymy ich tak długo, aż od spodu zaczną się przyrumieniać. Jeśli chcesz przyspieszyć ich ścinanie się, patelnię możesz nakryć pokrywką.

Więcej porad na temat jajek i jajecznych potraw znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak ugotować idealne jajka na miękko. Dowiedz się też, czym różnią się jajka ekologiczne od zwykłych.

solenie
solenie

Źródło zdjęcia: canva/Degimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje, alemeksyk.eu

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka sól