Smakosze.pl
Kiedy trzeba solić mizerię? Przez 1 błąd będzie rzadka i wodnista

canva/Bartosz Luczak

Kiedy trzeba solić mizerię? Przez 1 błąd będzie rzadka i wodnista

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kiedy solić mizerię? Od razu po poszatkowaniu ogórków, czy może razem ze śmietaną? Okazuje się, że przez jeden błąd kultowy dodatek do obiadu będzie wodnisty, rzadki i pozbawiony smaku. Mizerię zawsze solimy na początku i odstawiamy na kilka minut.

Mizeria jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, schabowych i innych dań. Poszatkowane ogórki ze śmietaną są lekkie i pełne smaku. Niestety wystarczy jeden błąd, a mizeria będzie wodnista i rozleje się po talerzu. Kiedy solić mizerię?

Bosacka ostrzega

Spojrzała na etykietę pasztetu i zamarła. Bosacka apeluje do wszystkich, to bardzo ważne

CZYTAJ DALEJ

Wiele osób mizerię przyrządza nie tylko z ogórków. Do warzyw dodają np. posiekany koperek lub szczypiorek, aby wzmocnić smak potrawy. Mało kto wie jednak, że samą śmietanę również można doprawić. Śmietana z cukrem, sokiem z cytryny lub octem sprawi, że mizeria nabierze charakteru.

Kiedy solić mizerię? Jedni solą ogórki zaraz po szatkowaniu, inni dopiero po wymieszaniu ze śmietaną. Mizeria może być rzadka i lejąca, a może być gęsta, wyraźna i bardzo aromatyczna. Wszystko zależy od odpowiedniego przygotowania i przypraw.

Kiedy solić mizerię? Będzie gęsta i pyszna

Mizerię zawsze doprawiaj do smaku solą i pieprzem przed dodaniem śmietany. Ogórki pod wpływem soli zaczną puszczać wodę, więc odstaw je na około 10 minut. Po tym czasie wylej nadmiar płynu i dodaj śmietanę.

Mizeria przyrządzona w ten sposób nie będzie wodnista i będzie o wiele smaczniejsza. Do mizerii możesz dodać również posiekany koperek lub szczypiorek.

Jak doprawić mizerię? Niektórzy dodają jeden składnik, który wzmacnia smak

Do mizerii, oprócz soli, pieprzu i koperku lub szczypiorku, możesz dodać również sok z cytryny, ewentualnie ocet jabłkowy. Na 200 g ogórków i 200 ml gęstej śmietany wystarczy 1 łyżeczka octu lub kwaśnego soku.

Gdy zdecydujesz się na ten dodatek, wymieszaj go razem ze śmietaną i szczyptą cukru i dopiero wtedy dodaj do poszatkowanych i doprawionych ogórków. Mizeria będzie jeszcze pełniejsza w smaku.

Dowiedz się również, kiedy solić rosół. Jeden błąd i wywar będzie bez smaku. Dlaczego kotlety schabowe wyszły twarde?

kiedy solić mizerię

canva/graletta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >