Smakosze.pl Przepisy Kiszenie młodej kapusty krok po kroku. Zdradzamy najlepszą recepturę
canva/yulka3ice

Kiszenie młodej kapusty krok po kroku. Zdradzamy najlepszą recepturę

17 czerwca 2022

Kiszenie młodej kapusty wcale nie jest trudne. Specjał przygotujecie bez problemu, jeśli zaopatrzycie się w odpowiednią sól. Najlepsza do tego typu wyrobów będzie pozbawiona dodatków sól kamienna niejodowana. Używając innej, ryzykujecie, że wyrób się zepsuje.

Kiszenie młodej kapusty jest doskonałą metodą na nadanie warzywu chrupkości i smaku. Kiszonki są bardzo zdrowe i warto przyrządzać je w domu. Mamy wtedy pewność, że używamy jakościowych produktów. Sprawdźcie nasze wskazówki, a wszystko się uda.

Prosty patent na kiszenie młodej kapusty

Składniki:

  • 3 kg młodej kapusty

  • 3 średniej wielkości marchewki, najlepiej młode

  • 3 łyżki soli kamiennej

  • 2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)

Jak przeprowadzić kiszenie młodej kapusty?

Główkę kapusty oczyszczamy i szatkujemy. Marchew szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie obieramy ją i ścieramy na tarce o większych oczkach. W arzywa łączymy z przyprawami w misce, a następnie ugniatamy, by puściły sok.

Po godzinie umieszczamy je w dużym, czystym słoiku lub większym kamiennym naczyniu. Ubijamy masę pięściami. Przykrywamy je i odstawiamy w ciemne, niezbyt chłodne miejsce na 2 dni. Wtedy rozpocznie się fermentacja.

Warzywa przez kolejne 3-4 dni nadal trzymamy w takich samych warunkach, codziennie dziurawiąc je drewnianą łyżką, by uwolnić powstające w tym procesie gazy. Po tym czasie kiszenie młodej kapusty możemy zakończyć, przenosząc ją do lodówki.

Przygotowany przez was domowy rarytas będzie idealny jako baza do surówek np. tej do ryby . Można też z powodzeniem jeść ją na surowo w towarzystwie kotleta schabowego czy karkówki pieczonej . Smacznego.

Kiszenie młodej kapusty jest proste
canva/Lilechka75

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy