Kładę ciasto i wlewam truskawkową polewę. Latem nie ma lepszego deseru
To proste śmietanowe ciasto bez pieczenia to wspaniały sposób na świętowanie sezonu na truskawki. Przygotowujemy je tu w postaci masy, która świetnie komponuje się ze śmietankowo-serową bazą. Ciasto jest formą szybkiego sernika bez pieczenia.
Sernik bez pieczenia
Nigdy dość przepisów, które rozwiązują jeden problem: truskawek, które spędziły cały dzień czekając, aż ktoś je kupi. Okazyjnie nabyte w drodze z pracy, mogą okazać się na tyle sfatygowane, że lepiej nadają się do zmiksowania niż podania w salaterce. Wtedy sięgamy właśnie po taki przepis na ciasto.
Zmiksowane truskawki stają się w nim zastygającą polewą sernika bez pieczenia, przygotowanego na bazie śmietany, mascarpone i twarogu. Taki deser jest niezwykle lekki i puszysty, a truskawki ze śmietaną to w końcu deser godny brytyjskiej arystokracji – z której kręgów się wywodzi.
Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do dżemu. Z powodzeniem zastępują żelfixCiasto z truskawkami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. Sernik bez pieczenia przygotowany jest tu na bazie z biszkoptów typu kocie języczki. Można też posłużyć się samodzielnie upieczoną bazą biszkoptową, a także herbatnikami lub ciastem francuskim.
Składniki
- 600-700 g truskawek
- 1 opakowanie kocich języczków lub herbatników
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 500 g sera z wiaderka
- 250 ml mleka
- 220 g cukru
- 250 g jogurtu naturalnego lub skyru
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sernik truskawkowy
W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, a następnie ser i jogurt, mieszając za każdym razem na jednolitą masę. Przyprawiamy ją do smaku cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki lub namoczone w mleku kocie języczki. Wykładamy na nie masę i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by zastygła.
W mikserze dokładnie rozdrabniamy truskawki z cukrem na rzadki sos. Przelewamy go do rondelka, stawiamy na palniku o średniej mocy i dosypujemy skrobi kukurdzianej. Podgrzewamy do zagotowania.
Po przestudzeniu masę truskawkową wylewamy na ciasto. Wyrównujemy, studzimy do temperatury pokojowej i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.
Wypróbuj też przepisy na ciasto sodowe z dżemem i inny sernik z truskawkami.