Kładę ciasto i wlewam truskawkową polewę. Latem nie ma lepszego deseru
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
To proste śmietanowe ciasto bez pieczenia to wspaniały sposób na świętowanie sezonu na truskawki. Przygotowujemy je tu w postaci masy, która świetnie komponuje się ze śmietankowo-serową bazą. Ciasto jest formą szybkiego sernika bez pieczenia.
Sernik bez pieczenia
Nigdy dość przepisów, które rozwiązują jeden problem: truskawek, które spędziły cały dzień czekając, aż ktoś je kupi. Okazyjnie nabyte w drodze z pracy, mogą okazać się na tyle sfatygowane, że lepiej nadają się do zmiksowania niż podania w salaterce. Wtedy sięgamy właśnie po taki przepis na ciasto.
Zmiksowane truskawki stają się w nim zastygającą polewą sernika bez pieczenia, przygotowanego na bazie śmietany, mascarpone i twarogu. Taki deser jest niezwykle lekki i puszysty, a truskawki ze śmietaną to w końcu deser godny brytyjskiej arystokracji – z której kręgów się wywodzi.
![podgrzewanie truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_fb7ef3cecc.jpg)
Ciasto z truskawkami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. Sernik bez pieczenia przygotowany jest tu na bazie z biszkoptów typu kocie języczki. Można też posłużyć się samodzielnie upieczoną bazą biszkoptową, a także herbatnikami lub ciastem francuskim.
Składniki
- 600-700 g truskawek
- 1 opakowanie kocich języczków lub herbatników
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 500 g sera z wiaderka
- 250 ml mleka
- 220 g cukru
- 250 g jogurtu naturalnego lub skyru
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sernik truskawkowy
W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, a następnie ser i jogurt, mieszając za każdym razem na jednolitą masę. Przyprawiamy ją do smaku cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki lub namoczone w mleku kocie języczki. Wykładamy na nie masę i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by zastygła.
W mikserze dokładnie rozdrabniamy truskawki z cukrem na rzadki sos. Przelewamy go do rondelka, stawiamy na palniku o średniej mocy i dosypujemy skrobi kukurdzianej. Podgrzewamy do zagotowania.
Po przestudzeniu masę truskawkową wylewamy na ciasto. Wyrównujemy, studzimy do temperatury pokojowej i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.
Wypróbuj też przepisy na ciasto sodowe z dżemem i inny sernik z truskawkami.
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_55645dfd6a.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_4a12e561f5.jpg)
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_77a6d79875.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![Jogurt skyr](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_23_T101642_551_195d567897.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)