Kładę plastry schabu na ziemniakach i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu
Przygotuj schab z tego przepisu, a coraz rzadziej będziesz robiła tradycyjne kotlety schabowe. W połączeniu z pieczonymi warzywami zachwycają smakiem. Zrób i przekonaj się sama. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że robię to danie raz w tygodniu.
Dużo lepszy schabowy
Klasyczne kotlety ze schabu smakują każdemu. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Trudno się dziwić smażone mięso podawane z ziemniakami i surówką smakuje wybornie.
Zawsze mi się wydawało, że nic nie pobije tego połączenia. Jednak odkąd dostałem ten przepis na schabowego pieczonego z ziemniakami, nie robię tradycyjnych kotletów. Mięso w tym wydaniu smakuje zdecydowanie lepiej. Koniecznie zrób to danie w swoim domu.
Ta chrupiąca sałatka Strzelczyka jest lepsza niż z restauracji. Nie ma opcji, że się nie udaSchab, ziemniaki i jeszcze to
Oprócz mięsa schabowego i ziemniaków będziesz potrzebować jeszcze kilku składników z tej listy. Wszystkie razem tworzą to niesamowite danie, dlatego nie pomiń żadnego z nich. Podobny przepis znajdziesz na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 500 g ziemniaków
- 60 g majonezu
- 2 marchwie
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 400 g pieczarek
- 2 duże pomidory
- miliona papryka wędzona
- pieprz
- sól
Przepis na zapiekany z ziemniakami schab
Zacznij od umycia mięsa, a następnie pokrój, jak tradycyjne kotlety. Rozbij i dopraw wędzoną papryką, pieprzem oraz solą. Ziemniaki i marchew obierz i umyj. Oba warzywa pokrój na cienkie plastry.
Umieść je w żaroodpornym naczyniu. Całość skropl oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Na warzywa połóż mięso. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Umyte pomidory skrój w kostkę i razem z pieczarkami umieść w misce.
Cebulę obierz i skrój w kostkę. Paprykę umyj i skrój w ten sam sposób, co paprykę. Oba składniki wsyp do miski. Dołóż majonez oraz odrobinę soli, pieprzu oraz wędzoną paprykę. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa przełóż do naczynia i równomiernie rozłóż po powierzchni. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 70 minut. Gotowe danie nakładaj i częstuj całą rodzinę, będą zachwyceni.