Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak
Makowiec jest jednym z ciast, które często goszczą na świątecznych stołach. Prostą i pełną smaku wersję z korzennymi przyprawami zrobicie znacznie szybciej niż zawijany wypiek, a jej aromat idealnie podkreśli klimat uroczystych dni spędzonych w rodzinnym gronie. Musicie spróbować.
Dobrego makowca z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Proste i wzbogacone o aromatyczne przyprawy oraz orzechy ciasto według receptury siostry Anastazji nie będzie wyjątkiem. Deser jest słodki, przyjemnie wilgotny i pięknie pachnie, tworząc prawdziwie świąteczną atmosferę.
Przepis na korzenny makowiec siostry Anastazji
Składniki na makowiec:
5 jaj
200 g maku
400 g cukru kryształu
100 g migdałów
1 łyżka goździków
pół laski wanilii
1 łyżka mielonego cynamonu
1 cytryna
Składniki na lukier:
2 białka
250 g cukru pudru
olejek migdałowy
Jak zrobić korzenny makowiec? Siostra Anastazja zdradziła swój przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 27 cm lub prostokątną blachę o podobnej powierzchni wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Mak wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy go, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce o drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Rozdrobniony mak ucieramy z cukrem, w trakcie stopniowo dodając żółtka. Następnie, nie przerywając miksowania, wsypujemy cynamon, rozdrobnione goździki, posiekane migdały, ziarenka wanilii oraz skórkę z cytryny. Dodajemy również pianę z białek. Masę przenosimy do formy i pieczemy od 40 do 50 minut. Wierzch makowca dekorujemy lukrem.
Jak przygotować lukier do makowca?
Do białek wsypujemy cukier puder i ucieramy całość na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy 4-5 kropel olejku migdałowego i przenosimy uzyskany krem na ciasto.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na makowiec. Szczególnie polecamy smakowitą wersję z owocami od Ewy Wachowicz. Być może też spodoba wam się wyśmienita odsłona z lekkim biszkoptem zaproponowana przez Anię Starmach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Koniecznie zwróć uwagę na 1 detal
Najprostszy sernik z 3 składników. Zamiast piekarnika użyj mikrofalówki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: siostra-anastazja