Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet cordon bleu z serem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.09.2021 02:00

Kotlet cordon bleu z serem

Kotlet cordon bleu
canva/Rus32

Kotlet cordon bleu przygotowywany jest z cielęciny, wieprzowiny lub drobiu. Niezależnie od rodzaju mięsa, potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Nadzienie w postaci szynki i sera doskonale komponuje się z całym kotletem i złocistą panierką. Cordon bleu najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i lekką sałatką z kapusty czerwonej lub pekińskiej.

Cordon bleu to tradycyjny kotlet szwajcarski z cielęciny. Kotlet może być również przygotowany z wieprzowiny lub filetów z kurczaka. Przypomina devolay, ponieważ posiada farsz i złocistą, chrupiącą panierkę. Cechą charakterystyczną kotleta szwajcarskiego jest duża ilość nadzienia serowego, które wprost wylewa się z mięsa po przekrojeniu.

Nie masz pomysłu na zwykły obiad lub głównie danie na rodzinną uroczystość? Cordon bleu jest świetną alternatywą dla klasycznego kotleta lub rolady. Jest wyjątkowo smaczny, soczysty, a jego przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilkanaście minut.

Przepis na kotlet cordon bleu z serem

Skladniki na 4 porcje:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka lub sznycle cielęce

  • 4 plastry szynki drobiowej

  • 4 małe kawałki sera żółtego (o wymiarach 1cm x 1cm x 5cm)

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • pieprz, sól

  • sproszkowana czerwona papryka słodka

  • olej do smażenia

  • wykałaczki lub nitka do związania mięsa

Jak przygotować kotlet cordon bleu z serem?

Na początku umyj, obierz, osusz mięso i dokładnie rozpij je tłuczkiem na duże i cienkie kotlety. Na każdym kawałku (ale tylko na połowie) połóż zwinięty plaster szynki, ser, złóż kotlet na pół i zepnij całość wykałaczkami lub nitką.

Następnie roztrzep jajka z solą, pieprzem i czerwoną papryką, rozgrzej olej na patelni. Każdy kotlet dokładnie obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej i delikatnie przekładaj na patelnię. Smaż na małym ogniu, aż mięso z dwóch stron uzyska złoty kolor.

Smacznego.