Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety a’la gołąbki w najlepszym, pomidorowym sosie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.12.2021 01:00

Kotlety a’la gołąbki w najlepszym, pomidorowym sosie

Kotlety a’la gołąbki
canva/minadezhda

Kotlety a'la gołąbki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku gołąbki bez zawijania z domowym sosem pomidorowym są szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych gołąbków, a smakują identycznie. Poznaj przepis na szybkie gołąbki bez zawijania, czyli kotlety a'la gołąbki.

Szukasz pomysłu na szybki, ale niecodzienny obiad w weekend lub na wizytę gości? Przygotuj wyśmienite kotlety a'la gołąbki, które oczarują wszystkich swoim smakiem i apetycznym wyglądem. Kotlety upiecz w piekarniku, dzięki czemu będą lekkie i pozbawione tłuszczu.

Kotlety będą delikatnie podpieczone, jeśli pod koniec pieczenia zdejmiesz pokrywkę z naczynia żaroodpornego i dopieczesz je kilka minut. Ryż ugotuj wcześniej. Surowy ryż dodany do gołąbków miejscami może być twardy i surowy.

Kotlety a'la gołąbki doskonale smakują zarówno z sosem pomidorowym, jak i sosem z grzybów leśnych. Jeśli chcesz przygotować bezmięsne gołąbki- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić postne gołąbki z suszonymi grzybami.

Przepis na kotlety a'la gołąbki

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego

  • szklanka ryżu białego długoziarnistego

  • 400 g kapusty białej

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • cebula

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów drobno krojonych

  • łyżeczka przecieru pomidorowego

  • szczypta cukru

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Jak zrobić kotlety a'la gołąbki?

Ugotuj ryż w osolonej wodzie, odstaw do całkowitego przestudzenia. Kapustę zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, startą cebulę, czosnek, wbij jajka, dodaj zimny ryż, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj kotleciki i odstaw na chwilę. Pomidory w puszcze przełóż do garnka, dodaj przecier pomidorowy, szczyptę cukru, zioła prowansalskie, wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie zblenduj.

Sos pomiedorowy

Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek i wyłóż przygotowane kotlety, następnie zalej je sosem minimum do połowy, przykryj naczynie. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 50 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 10. Co jakiś czas sprawdzaj poziom sosu i dolej wody w razie potrzeby.