Kotlety mielone z niespodzianką
Kotlety mielone często goszczą w naszej kuchni. Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam sekretny trick, dzięki któremu zawsze będą wychodzić soczyste i pulchne.
Tym razem polecamy niezwykłą wersję tego dania. Obłędne kotleciki z dodatkiem ogórków kiszonych będą z pewnością hitem niejednego obiadu. Przepis jest autorstwa popularnej blogerki Joli Caputy. Więcej jej autorskich receptur znajdziecie na prowadzonym przez nią blogu- Przepisy Joli.
Kotlety mielone z niespodzianką
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 kiszone ogórki
1 bułka kajzerka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
undefined
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Obierz ogórki kiszone ze skórki i zetrzyj je na tarce do jarzyn. Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę pokrój w drobniutką kostkę lub również zetrzyj na tarce. Namocz w wodzie bułkę tartą, a następnie ją odciśnij.
Przełóż do miski mięso mielone. Dodaj do niego namoczoną bułkę tartą, starte ogórki i cebulę, czosnek oraz musztardę. Wszystko dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i wyrób dokładnie na jednolitą masę.
Rozgrzej olej na patelni, usmaż na nim kotlety, a następnie odciśnij je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Danie podawaj z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz ulubionej surówki np. z pora (na którą przepis znajdziesz tutaj).
Wypróbujesz przepis na kotlety mielone z niespodzianką czy wolisz jednak tradycyjną wersję tego dania?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Przepisy Joli