Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/graletta

Kotlety mielone z niespodzianką

6 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to klasyk, który gości w repertuarze każdego smakosze. Okazuje się, że to danie można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Polecamy prosty przepis na kotlety z niespodzianką - ogórkami kiszonymi. Z pewnością s

Kotlety mielone często goszczą w naszej kuchni. Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam sekretny trick, dzięki któremu zawsze będą wychodzić soczyste i pulchne.

Tym razem polecamy niezwykłą wersję tego dania. Obłędne kotleciki z dodatkiem ogórków kiszonych będą z pewnością hitem niejednego obiadu. Przepis jest autorstwa popularnej blogerki Joli Caputy. Więcej jej autorskich receptur znajdziecie na prowadzonym przez nią blogu- Przepisy Joli.

Kotlety mielone z niespodzianką

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 3 kiszone ogórki

  • 1 bułka kajzerka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz do smaku 

Dodatkowo:

undefined

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Obierz ogórki kiszone ze skórki i zetrzyj je na tarce do jarzyn. Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę pokrój w drobniutką kostkę lub również zetrzyj na tarce. Namocz w wodzie bułkę tartą, a następnie ją odciśnij.

Przełóż do miski mięso mielone. Dodaj do niego namoczoną bułkę tartą, starte ogórki i cebulę, czosnek oraz musztardę. Wszystko dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i wyrób dokładnie na jednolitą masę.

Rozgrzej olej na patelni, usmaż na nim kotlety, a następnie odciśnij je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Danie podawaj z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz ulubionej surówki np. z pora (na którą przepis znajdziesz tutaj).

Wypróbujesz przepis na kotlety mielone z niespodzianką czy wolisz jednak tradycyjną wersję tego dania?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >