Kotlety schabowe po góralsku zaskoczą zdetronizują klasyczną wersję dania. Hit nad hity
Próbowaliście kiedyś kotletów schabowych po góralsku? Panierowane mięso z pyszną pierzynką z sera i szynki smakuje obłędnie. Przyrządzenie dania jest bardzo proste. Zaskoczcie rodzinę tym przysmakiem, a obiad szybko zniknie z talerzy. Jeszcze nie raz u was zagości - tak jest pyszny.
Wiele jest sposobów przygotowania kotletów schabowych. Proponowana przez nas odsłona z dodatkiem pysznego żółtego sera i wędzonej szynki ma szansę spodobać się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Soczyste mięso przyjemnie komponuje się z topionym serem i delikatnie chrupiącą szynką. Skusicie się ?
Przepis na znakomite kotlety schabowe
Składniki:
-
pół kilograma schabu bez kości
-
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej
-
kilka plastrów sera żółtego
-
1-2 jaja
-
sól i pieprz w ilość do smaku
-
kilka łyżek mąki pszennej
-
bułka tarta do obtoczenia mięsa
-
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe po góralsku? Rarytas z aromatyczną pierzynką jest prosty w przygotowaniu
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Rozbijamy je przy pomocy tłuczka, a następnie posypujemy solą oraz pieprzem. Kotlety schabowe obtaczamy w mące, roztrzepanym przy pomocy widelca jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso na niewielkim ogniu do czasu, aż delikatnie się zrumieni. Na tak przygotowanych kotletach układamy po plastrze szynki i sera.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy je i podajemy. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym i świeżą surówką z marchewki na słodko .
Wskazówka: jeśli nie macie patelni, którą możecie włożyć do pieca, umieśćcie usmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i w nim zapiekajcie danie.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na mięsne dania. Spróbujcie prostego przepisu babci Stasi na mielone z piekarnika . Polecamy również nietuzinkowe kotlety schabowe w panierce z chipsów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
-
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat