Kotlety z jajek i sera - ekspresowy pomysł na szybki obiad
Kotlety z jajek i sera są świetną i lekką propozycją na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie kotleciki z jajek, żółtego sera z dodatkiem szczypiorku i w chrupiącej panierce z bułki tartej rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienite kolety z jajek i sera.
Kotlety z jajek i sera to pomysł na szybki i prosty obiad. Kotleciki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kotleciki smakują świetnie z ziemniakami, frytkami i surówkami. Wegetariańskie kotleciki to również pomysł na szybką kolację. Z kromką świeżego chleba są przepyszne.
Zamiast szczypiorku możesz również dodać natkę pietruszki. Do kotlecików możesz dodać również ulubione przyprawy i prażone pestki słonecznika lub dyni. Każde połączenie smakuje fenomenalnie. Jajka ugotuj wcześniej, aby dobrze ostygły. Nie tarkuj ciepłych jajek na twardo.
Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów - tu poznasz przepis na mielone z cukinii, doskonałe na bezmięsny obiad.
Przepis na kotlety z jajek i sera
Składniki na 10-11 sztuk:
12 jajek
120 g żółtego sera w kostce
szczypiorek
sól, pieprz
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety z jajek i sera?
10 jajek ugotuj na twardo, następnie ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również ser, posiekaj szczypiorek. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą i wbij surowe jajka. Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju.
Smacznego.