Kotlety z kalafiora bez jajek
Kotlety z kalafiora bez jajek to pomysł na szybką i prostą przekąskę, obiad czy kolację dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną są delikatne, miękkie i bardzo pożywne, a przygotujesz je w zaledwie kilkanaście minut. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora bez jajek.
Kotlety z kalafiora bez jajek to propozycja na lekki, wegański posiłek, który posmakuje największym miłośnikom mięsa. Kotlety z dodatkiem prażonej kaszy jaglanej i siemienia lnianego mają lekko orzechowy posmak z wyraźnym akcentem tymianku, pietruszki i kminu.
Kotlety możesz dodatkowo obtoczyć przed smażeniem w mące lub bułce, jednak nie jest to konieczne. Kotlety z kalafiora świetnie smakują do głównego obiadu i jako przekąska. Z kotletami przygotujesz również pyszne, wegańskie burgery, lekkie i bardzo pożywne.
Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsne kotlety- tu poznasz sprawdzony przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne na lunch, obiad i kolację.
Przepis na kotlety z kalafiora bez jajek
Składniki na 10-12 kotlecików:
800 g kaszy jaglanej
pół główki kalafiora
łyżka siemienia lnianego
szczypta kminu rzymskiego
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
płaska łyżeczka soli
pieprz
olej roślinny do smażenia
Jak przygotować kotlety z kalafiora bez jajek?
Suchą kaszę podpraż na patelni, aż lekko się przyrumieni, następnie przełóż do garnka, zalej 250 ml wody i gotuj przez 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź, odstaw do przestygnięcia.
Ugotowane różyczki kalafiora zblenduj lub podziel widelcem na malutkie kawałki i przełóż do miski. Dodaj kmin, tymianek, sól, pieprz, siemię lniane, kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety i smaż z każdej strony po 3-4 minuty na mocno rozgrzanym oleju.