Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z kalafiora bez jajek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2021 01:00

Kotlety z kalafiora bez jajek

Kotlety z kalafiora bez jajek
canva/Lilechka75

Kotlety z kalafiora bez jajek to pomysł na szybką i prostą przekąskę, obiad czy kolację dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną są delikatne, miękkie i bardzo pożywne, a przygotujesz je w zaledwie kilkanaście minut. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora bez jajek.

Kotlety z kalafiora bez jajek to propozycja na lekki, wegański posiłek, który posmakuje największym miłośnikom mięsa. Kotlety z dodatkiem prażonej kaszy jaglanej i siemienia lnianego mają lekko orzechowy posmak z wyraźnym akcentem tymianku, pietruszki i kminu.

Kotlety możesz dodatkowo obtoczyć przed smażeniem w mące lub bułce, jednak nie jest to konieczne. Kotlety z kalafiora świetnie smakują do głównego obiadu i jako przekąska. Z kotletami przygotujesz również pyszne, wegańskie burgery, lekkie i bardzo pożywne.

Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsne kotlety- tu poznasz sprawdzony przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne na lunch, obiad i kolację.

Przepis na kotlety z kalafiora bez jajek

Składniki na 10-12 kotlecików:

  • 800 g kaszy jaglanej

  • pół główki kalafiora

  • łyżka siemienia lnianego

  • szczypta kminu rzymskiego

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • olej roślinny do smażenia

Jak przygotować kotlety z kalafiora bez jajek?

Suchą kaszę podpraż na patelni, aż lekko się przyrumieni, następnie przełóż do garnka, zalej 250 ml wody i gotuj przez 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź, odstaw do przestygnięcia.

Różyczki kalafiora

Ugotowane różyczki kalafiora zblenduj lub podziel widelcem na malutkie kawałki i przełóż do miski. Dodaj kmin, tymianek, sól, pieprz, siemię lniane, kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety i smaż z każdej strony po 3-4 minuty na mocno rozgrzanym oleju.

Tagi: Obiad Danie