Krem cappuccino do ciasta - hit na rodzinnych przyjęciach
Krem cappuccino jest delikatnym, puszystym kremem z wyczuwalną, kawową nutą, doskonałym do dekoracji i przełożenia ciast i tortów. Krem jest słodki, aksamitny i wyjątkowo smaczny. Poznaj przepis na krem cappuccino, idealnym dla wszystkich miłośników kawy.
Kremem cappuccino przekładam delikatne ciasta biszkoptowe, czekoladowe i bezy. Krem doskonale pasuje również do przekładania i dekoracji tortów z dodatkiem konfitur lub dżemów owocowych, świetnie przełamując smaki.
Krem cappuccino, podobnie jak krem kawowy, możesz przygotować również jako samodzielny deser, wystarczy, że przełożysz je do filiżanek i dobrze schłodzisz. Bazę pod krem cappuccino z czekolady i śmietanki przygotuj dzień wcześniej i wstaw do lodówki na całą noc, aby stężała.
Przepis na krem cappuccino do ciasta
Składniki:
250 ml śmietany 30%
3 saszetki cappuccino
250 g mascarpone
tabliczka białej czekolady
Jak zrobić krem cappuccino do ciasta?
Śmietanę podgrzewaj z białą czekoladą do rozpuszczenia się kostek, dodaj cappuccino i dokładnie wymieszaj. Masę ostudź i włóż do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mascarpone rozbij mikserem i dodaj schłodzoną masę cappuccino, całość wymieszaj i przełóż lub udekoruj ciasto, następnie całość wstaw do lodówki na 2 godziny.