Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krem cappuccino do ciasta - hit na rodzinnych przyjęciach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.11.2021 01:00

Krem cappuccino do ciasta - hit na rodzinnych przyjęciach

Krem cappuccino do ciasta
canva/ Lukas Hodon

Krem cappuccino jest delikatnym, puszystym kremem z wyczuwalną, kawową nutą, doskonałym do dekoracji i przełożenia ciast i tortów. Krem jest słodki, aksamitny i wyjątkowo smaczny. Poznaj przepis na krem cappuccino, idealnym dla wszystkich miłośników kawy.

Kremem cappuccino przekładam delikatne ciasta biszkoptowe, czekoladowe i bezy. Krem doskonale pasuje również do przekładania i dekoracji tortów z dodatkiem konfitur lub dżemów owocowych, świetnie przełamując smaki.

Krem cappuccino, podobnie jak krem kawowy, możesz przygotować również jako samodzielny deser, wystarczy, że przełożysz je do filiżanek i dobrze schłodzisz. Bazę pod krem cappuccino z czekolady i śmietanki przygotuj dzień wcześniej i wstaw do lodówki na całą noc, aby stężała.

Przepis na krem cappuccino do ciasta

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30%

  • 3 saszetki cappuccino

  • 250 g mascarpone

  • tabliczka białej czekolady

Jak zrobić krem cappuccino do ciasta?

Śmietanę podgrzewaj z białą czekoladą do rozpuszczenia się kostek, dodaj cappuccino i dokładnie wymieszaj. Masę ostudź i włóż do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mascarpone rozbij mikserem i dodaj schłodzoną masę cappuccino, całość wymieszaj i przełóż lub udekoruj ciasto, następnie całość wstaw do lodówki na 2 godziny.

Tagi: kawa Ciasto