Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję schab na plastry i układam na cebuli. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.10.2024 21:01

Kroję schab na plastry i układam na cebuli. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować

obiad
Fot. YouTube/SchnellerKoch1

Jak przyrządzić schab na obiad? Zapomnij o tradycyjnych kotletach, ale użyj cebuli i ziemniaków. Schab na poduszeczce z tych produktów i pod pierzynką z sera żółtego wyjdzie, że palce lizać. Lepszego obiadu jeszcze nie jadłeś. 

Schab poleca się na obiad

Myślisz schab i od razu przed oczami masz kotlety schabowe. To oczywiste skojarzenie w kuchni polskiej. Jednak teraz to mięso warto zrobić w zupełnie inny sposób. Wystarczy zetrzeć ziemniaki i pokroić cebulę. Potem trzeba ułożyć warzywa na blasze, a  na nich plastry schabu.

Potem mięso przykryj apetyczną kołderką z sera żółtego. Reszta należy do piekarnika. Już niedługo na twój stół trafi wyborne danie ze schabem w roli głównej. Soczyste mięso na ziemniakach i cebuli dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Schneller Koch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

obiad
Fot. YouTube/SchnellerKoch1
Idąc na cmentarz, weź ze sobą makaron. Przydany trick na 1 listopada

Jak zrobić schab na ziemniakach i cebuli na obiad?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 6 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 120 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie obiadu zacznij od pokrojenia mięsa w półcentymetrowe plastry. Delikatnie rozbij je tłuczkiem. Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski. Posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. Blachę posmaruj olejem. Wyłóż na dno starte ziemniaki i pokrojoną cebulę. 

Mięso oprósz solą, pieprzem z dwóch stron. Teraz do miski przełóż starty ser żółty, musztardę i majonez. Składniki wymieszaj i posmaruj nimi wierzch mięsa. Przykryj wilgotnym pergaminem i folią aluminiową. Dzięki temu mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Schab, jakiego nie jadłeś

Po upływie tego czasu usuń z dania pergamin i folię aluminiową. Piecz dalej 20 minut, a następnie podawaj. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste dosłownie rozpływa się w ustach. W otoczeniu ziemniaków, cebuli i pysznego sosu serowego, jest idealne na rodzinny obiad.

Gwarantuję, że tak smacznego i delikatnego schabu jeszcze nie jadłeś. Dlatego warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni. Sięgniesz po niego raz i już często będziesz wracać do tej receptury. Pisaliśmy o tym, jak zrobić paluchy wiedźmy na Halloween. Polecaliśmy przepis od Heni Foks na ciasto Czekoladowy Kubuś. 

obiad
Fot. YouTube/SchnellerKoch1