Kruche ciasto - wszystkie sekrety tego cudownego specjału
Kruche ciasto to doskonały pomysł na spód do sernika i ciast z owocami. Z kruchego ciasta upieczesz również pyszne ciasteczka, które błyskawicznie znikną z talerzy. W kruchym cieście najważniejszy jest tłuszcz, odpowiednie proporcje i przygotowanie. Poznaj wszystkie sekrety kruchego ciasta.
Kruche ciasto to prosty i pyszny spód do wielu ciast, jednak jego przygotowanie wymaga od nas zachowania kilku zasad, dzięki czemu jest pyszne, kruche, łatwo rozprowadza się na blaszce i nie wybrzusza się podczas pieczenia.
Z kruchego ciasta przygotujesz wyśmienity spód na tartę owocową, sernik, mazurki i wiele innych ciast. Kruche ciasto to również świetny pomysł na ciasto z kruszonką- tu poznasz przepis na proste i szybkie ciasto z musem jabłkowym, idealne do kawy w chłodne, jesienne i zimowe dni.
Kruche ciasto jest równie świetne do przygotowania ciasteczek, które będą idealnie chrupiące i smaczne. Dodaj do ciasta olejek waniliowy, cynamon lub przyprawę korzenną, a ciastka posmakują każdemu.
Kruchy spód to nie tylko desery, przygotujesz z niego również pyszną kolację na ciepło- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić znakomitą, wytrawną tartę ze szparagami i boczkiem.
W kruchym cieście najważniejszy jest tłuszcz
Ciasto kruche jest również zwarte i ma dość zbitą konsystencję. Takie właściwości uzyskuje właśnie dzięki odpowiedniej ilości tłuszczu do ilości mąki. Pamiętaj, aby tłuszcz był lekko schłodzony, ale nie zimny, dzięki czemu wyrobisz i upieczesz idealnie kruche i smaczne ciasto.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się masło lub margaryna. Osobiście polecam je wymieszać pół na pół, ponieważ ciasto ma wtedy świetny, maślany smak. Masło i margarynę najszybciej posiekasz, kiedy będą miały temperaturę około 15 stopni.
Jakie składniki do kruchego ciasta?
Do wyrobienia idealnego ciasta kruchego potrzebujesz wyłącznie czterech składników: mąki pszennej, cukru, żółtek, masła i margaryny. Jeśli chcesz otrzymać słodsze ciasto- zamień cukier na cukier puder.
W cieście kruchym najważniejsza jest odpowiednia proporcja- stosunek mąki do tłuszczu i cukru powinien wynosić 3:2:1, w przeciwnym razie ciasto będzie za bardzo zbite i może się kruszyć, a podczas wyrabiania powstaną grudki.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Kruche ciasto możesz dodatkowo wzbogacić o składniki podnoszące jego smak, takich jak: olejek wanilinowy, cynamon, imbir, startą skórkę z pomarańczy lub sok z cytryny, wszystko tak naprawdę zależy od tego, co zamierzasz upiec z kruchego ciasta.
Jeśli chcesz przygotować wytrawną tartę, np. ze szpinakiem, pomiń cukier w przepisie, a do ciasta wsyp pół łyżeczki soli.
Ucieranie, chłodzenie i nakłuwanie sekretem idealnie kruchego ciasta
Ciasto kruche wymaga ręcznego ucierania. Na początku wyrabiaj je delikatnie, aby wszystkie składniki zaczęły się dobrze łączyć, następnie przystąp do bardziej energicznego ucierania, aby dodatkowo wzmocnić efekt kruchości.
Ciasto po wyrobieniu i uformowaniu z niego kuli, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę, dzięki czemu łatwo je rozwałkujesz, a po upieczeniu będzie idealnie kruche i smaczne.
Źródło zdjęcia: canva/melastmohican Pamiętaj, aby po rozwałkowaniu i włożeniu ciasta na blachę, nakłuć je widelcem przed wstawieniem do piekarnika. Dzięki nakłuwaniu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.
Przepis na kruche ciasto
Składniki (blacha o wymiarach 20x30 cm):
300 g mąki pszennej
200 g tłuszczu (100 g masła i 100 g margaryny)
100 g cukru
2 żółtka z jajek M