Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.10.2022 22:46

Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw

Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw
canva/Alain de Maximy

Kiedy ostatnio piekliście kultowe ciasto pleśniak? Może warto do niego wrócić? Kruche ciasto przekładane kwaskowym dżemem i słodką pianką nie tylko doskonale się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Co istotne, ciasto jest też proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia wymyślnych składników.

Ciasto pleśniak to doskonały wypiek znany od wielu lat. Jego sekretem jest połączenie kilku warstw: słodkiego, waniliowego ciasta, kruszonki z dodatkiem kakao, słodkiej piany z białek i kwaśnego dżemu.

Ciasto pleśniak przygotujemy błyskawicznie. Spód ciasta przed pieczeniem musimy ponakłuwać widelcem, żeby nie wybrzuszył się pod wpływem wysokiej temperatury. Ciasto na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby odpoczęło.

Przysłowiową wisienką na torcie jest piana ubita z białek i cukru, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy delikatną, kruchą warstwę bezy. Do słodkiego ciasta pleśniak koniecznie dodajmy kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki lub agrestu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.

Przepis na kultowe ciasto pleśniak

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 5 jajek

  • 25 dag masła

  • 1 szklanka cukru

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

Jak zrobić proste i pyszne ciasto pleśniak?

Żółtka oddziel od białek. Żółtka zagnieć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z ciasta uformuj kulę, podziel ją na pół. Jedną połówkę znów podziel na pół.

Jedną, mniejszą kulę ciasta zagnieć z kakao. Dużą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blachę do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem. Dwie mniejsze kule ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Na spód ciasta wyłóż dżem porzeczkowy, następnie zetrzyj ciasto z kakao. Białka ubij na sztywno ze szklanką cukru. Pianę rozprowadź po cieście. Wierzch posyp jasnym, startym ciastem.

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto piecz ok. 35 minut. Upiecz również szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto z owocami i kruszonką błyskawicznie zniknie z talerzy.

Dżem z czarnej porzeczki do ciasta pleśniak
canva/ChristianJung

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarna-inspiracja