Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw
Kiedy ostatnio piekliście kultowe ciasto pleśniak? Może warto do niego wrócić? Kruche ciasto przekładane kwaskowym dżemem i słodką pianką nie tylko doskonale się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Co istotne, ciasto jest też proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia wymyślnych składników.
Ciasto pleśniak to doskonały wypiek znany od wielu lat. Jego sekretem jest połączenie kilku warstw: słodkiego, waniliowego ciasta, kruszonki z dodatkiem kakao, słodkiej piany z białek i kwaśnego dżemu.
Ciasto pleśniak przygotujemy błyskawicznie. Spód ciasta przed pieczeniem musimy ponakłuwać widelcem, żeby nie wybrzuszył się pod wpływem wysokiej temperatury. Ciasto na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby odpoczęło.
Przysłowiową wisienką na torcie jest piana ubita z białek i cukru, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy delikatną, kruchą warstwę bezy. Do słodkiego ciasta pleśniak koniecznie dodajmy kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki lub agrestu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.
Przepis na kultowe ciasto pleśniak
Składniki:
3 szklanki mąki
5 jajek
25 dag masła
1 szklanka cukru
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
Jak zrobić proste i pyszne ciasto pleśniak?
Żółtka oddziel od białek. Żółtka zagnieć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z ciasta uformuj kulę, podziel ją na pół. Jedną połówkę znów podziel na pół.
Jedną, mniejszą kulę ciasta zagnieć z kakao. Dużą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blachę do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem. Dwie mniejsze kule ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Na spód ciasta wyłóż dżem porzeczkowy, następnie zetrzyj ciasto z kakao. Białka ubij na sztywno ze szklanką cukru. Pianę rozprowadź po cieście. Wierzch posyp jasnym, startym ciastem.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto piecz ok. 35 minut. Upiecz również szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto z owocami i kruszonką błyskawicznie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u
Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie
Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca
Źródło: kulinarna-inspiracja