Która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Możesz tak przyrządzić nie tylko karpia
Czy wiecie, która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Wybór jest szeroki i nie trzeba się ograniczać do karpia. Warto postawić na inne gatunki. Specjał będzie równie smaczny i dostarczy nam sporo cennych składników odżywczych. Sprawdźcie nasze propozycje.
Rybna galareta gości na wielu świątecznych stołach. Najczęściej jednak jest przyrządzana z karpia. Zamiast niego z powodzeniem można jednak wybrać inne gatunki polskich ryb słodkowodnych i nie tylko. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który podpowie Wam, na co zamienić już nie tak tanią, jak kiedyś rybę.
Wiemy, która ryba nadaje się do galarety
Danie można — a jeśli się nigdy nie próbowało, to nawet trzeba — zrobić z ryby innej niż karp. Przede wszystkim dlatego, że inne gatunki obfitują w więcej cennych składników odżywczych. Są też o niebo smaczniejsze niż kupowany z przyzwyczajenia, a w ostatnich latach wcale nie najtańszy, słodkowodny karp.
Na jaką rybę zatem warto się skusić, jeśli już przyrządzamy świąteczną galaretę? Polecamy szczupaka, leszcza, sandacza lub okonia. Jeśli jednak będą dla Was niedostępne, pyszne danie wyjdzie także z halibuta, suma, dorsza czy soli. Dobrym wyborem będzie też makrela i łosoś atlantycki.
O czym warto pamiętać, przyrządzając galaretę z ryby?
Niezależnie od tego, na jaką rybę się zdecydujecie, do galarety powinna trafić po odpowiednim obrobieniu. Konieczne będzie przede wszystkim mechaniczne usunięcie ości. Ponadto filety warto zapiec lub umieścić na 10-15 minut w gotującym się bulionie.
Ten drugi trik sprawi, że mięso nabierze niesamowitego smaku. Trzeba jednak ostrożnie podejść do tego procesu — nie chcemy, by filety się rozpadły i stworzyły bliżej nieokreśloną, bezkształtną masę w naszej galarecie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przydatne porady na temat ryb. W tym materiale zdradzamy 5 sposobów na pozbycie się drobnych ości. Ten natomiast zdradza, która z ryb sprawdzi się podczas przygotowywania ryby po grecku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama