Kucharz z Dzień Dobry TVN pokazał najlepszy patent na młode ziemniaki. Nie uwierzysz, co zrobił na końcu
Świetny przepis na młode ziemniaki pokazał ostatnio kucharz pojawiający się w programie Dzień Dobry TVN. Kombinacja tak bardzo mu smakowała, że na końcu materiału zrobił coś, czego żaden z widzów, by się nie spodziewał. Wcale nie chodziło o dodatki do dania.
Przepis na młode ziemniaki z porzeczkami
Smak ziemniaków ze zsiadłym mlekiem pamięta wielu smakoszy. Andrzej Polan — kucharz, który niejednokrotnie pojawiał się w Dzień Dobry TVN — postanowił połączyć ten klasyczny duet z porzeczkami, zrumienioną bułką tartą oraz świeżym ogórkiem i szczypiorkiem. Wyszło tak fantastycznie, że zanurzył twarz w daniu. Przekonajcie się, czy warto.
Składniki:
- około 300 g młodych ziemniaków
- 70-100 g zsiadłego mleka
- 1-2 ogórki gruntowe lub 1/3 szklarniowego
- 2 garści porzeczek czerwonych
- szczypiorek wedle uznania
- masło klarowane lub olej rzepakowy
- bułka tarta
- sól w ilości do smaku
Jak podać młode ziemniaki? Kucharz z Dzień Dobry TVN pokazał swój patent
Zaczynamy od wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich do miękkości w osolonym wrzątku. W międzyczasie siekamy umyty szczypiorek, a ogórka kroimy w kostkę. Porzeczki płuczemy. Możemy też zdjąć je z gałązek.
Bułkę tartą rumienimy na wybranym tłuszczu, uważając, by się nam nie spaliła. Na dużym talerzu układamy kilka łyżek zsiadłego mleka, a na nim umieszczamy odcedzone ziemniaki. Polewamy je zawartością patelni, a następnie posypujemy ogórkiem i szczypiorkiem.
Obok układamy czerwone porzeczki. Teraz możemy — niczym kucharz z Dzień Dobry TVN — zanurzyć twarz w daniu i rozsmakować się w nietuzinkowym letnim połączeniu.
Do czego pasują młode ziemniaki?
Ugotowane warzywo będzie idealnym dodatkiem do sałatek z sezonowymi warzywami np. pomidorami, cukinią czy fasolką szparagową. Dodajcie do nich ugotowane strączki i prosty sos winegret, a każdy zje z zachwytem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na młode ziemniaki. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić je na patelni — sposób Tomasza Strzelczyka was zachwyci. Być może kusząca okaże się także prosta technika pieczenia, dzięki której warzywo będzie smakowało niczym dobrze wam znane bulwy z ogniska.
Źródło: TikTok/andrzejpolangotuje