Kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler
Magdę Gessler można lubić lub nie. Jeśli jednak chodzi o jej potrawy, to najpierw wszystkich szokują, a potem znikają z talerzy pozostawiając jedzących w niedosycie. Z pewnością tak samo będzie z soczystym kurczakiem nadziewanym wątróbką zrobionym według przepisu Magdy Gessler.
Kurczaka można piec w całości tylko natartego przyprawami lub dodatkowo nadzianego. Taką właśnie, pełną wersję kurczaka proponuje nam Magda Gessler. Mięso jest smaczne, ma chrupiącą skórkę, a w środku pyszne, pożywne nadzienie. Sami spróbujcie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler
Składniki:
-
1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
-
1 kajzerka
-
1 szklanka mleka
-
3 wątróbki kurczaka
-
150 g masła
-
1 jajko
-
po pół pęczka koperku i natki pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
1 cytryna
-
majeranek
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
Przygotowanie kurczaka nadziewanego wątróbką
Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce.
Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij. Rozmiękczone masło utrzyj, dodaj żółtko, połącz. Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy maślanej, delikatnie wymieszaj.
Masę maślaną wymieszaj z namoczoną, rozdrobnioną bułką. Dodaj posiekaną wątróbkę i zieleninę, wymieszaj, dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Masą napełnij tuszkę kurczaka, zaszyj skórę. Kurczaka umieść w natłuszczonej brytfannie. Piecz ok. 50 min w 200 st. C. W czasie pieczenia polewaj go wytwarzającym się płynem.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnitvn