Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kuroń przypomniał wszystkim jak przygotować grzyby na zimę. Zapomnij o marynowaniu i suszeniu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.09.2022 15:07

Kuroń przypomniał wszystkim jak przygotować grzyby na zimę. Zapomnij o marynowaniu i suszeniu

kiszone grzyby
Canva / Stas_V

Grzyby na zimę zwykliśmy suszyć lub marynować. Te metody są dobrze znane, a także przetestowane na wszelkie możliwe sposoby. Jakub Kuroń przypomina jednak o nieco zapomnianym, ale niezwykle prostym systemie przygotowania grzybowych zapasów. Zapraszamy na krótki przewodnik po kiszeniu grzybów na zimę.

Grzyby na zimę zakonserwowane przez kiszenie są niezwykle proste do wykonania. Są smaczne, nieco pikantne, a przy tym nie tracą składników mineralnych, w przeciwieństwie do innych metod obróbki. Naczynia z kiszonymi grzybami wymagają przechowywania w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli masz do dyspozycji piwnicę, spiżarnię, lub sporą lodówkę, to te grzyby na zimę są właśnie dla Ciebie.

Jakie grzyby na zimę nadają się do kiszenia?

Idealnymi grzybami do kiszenia na zimę są gąski, zarówno szare jak i zielone, oraz rydze. W jednym naczyniu możesz łączyć te dwa gatunki grzybów na zimę. Nie wszystkie gatunki jednak nadają się do mieszania między sobą.

Borowiki, podgrzybki czy koźlarze także możesz ukisić. Nie łącz ich z grzybami na zimę wymienionymi powyżej. Gąski i rydze są bardziej wytrzymałe, przez co można przechowywać je znacznie dłużej.

Do kiszonych grzybów na zimę używamy całych osobników. Jeśli mamy do dyspozycji grzyby duże, jak wspomniane borowiki, użyj do kiszenia jedynie kapelusz. Niezależnie od gatunku grzyba, sprawdzić należy, czy kapelusze nie są robaczywe.

Grzyby na zimę, czyli kiszenie czas zacząć

Kiszenie grzybów na zimę możemy wykonać w rożnego rodzaju naczyniach. Sprawdzą się zarówno emaliowane, jak i gliniane garnki. Kiszone w naczyniach grzyby najlepiej przykryć lipowymi deseczkami lub ewentualnie porcelanowymi talerzami, które pasują do wymiarów naczyń.

Deseczki lub talerze, które przykrywają naczynia, koniecznie trzeba obciążyć otoczakami. To spore, gładkie kamienie, które możemy bez trudu znaleźć na dnie rzeki czy strumienia. Cały zestaw do kiszenia grzybów na zimę, tj. naczynia, przykrywki oraz kamienie, należy dokładnie umyć i wyparzyć przed użyciem.

Przygotowanie grzybów na zimę do kiszenia jest niezwykle proste. Należy je obrać i oczyścić, raz zagotować, a następnie kilkukrotnie umyć z zimnej wodzie. Wyjątkiem są gąski - te przed gotowaniem wymagają dodatkowo długotrwałego wymoczenia w zimnej wodzie. Podczas mycia, priorytetem jest wyeliminowanie z grzybów piasku, który pozostawiony, może nieprzyjemnie chrzęścić w zębach w czasie jedzenia.

Po umyciu, grzyby na zimę musimy odsączyć z wody na sicie. Może to trwać nawet do kilku godzin. Kiedy nasze grzyby na zimę są gotowe do kiszenia, układamy je na dnie naczynia, a następnie przysypujemy garścią gruboziarnistej soli. Czynność tę powtarzamy aż do wykończenia składników, po czym grzyby przykrywamy i obciążamy kamieniem.

Przygotowane naczynia z grzybami na zimę przechowujemy na początku przez 3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie są gotowe do przeniesienia do piwnicy. Takimi grzybami na zimę możemy cieszyć się nawet do kilku miesięcy. Sprawdź ten przepis na pyszne kiszone buraki. Mamy swoje sposoby na marynowanie grzybów.

Canva / Ivan4es
Canva / Ivan4es

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuroń.com.pl