Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 22.09.2022 08:55

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

grzyby
Canva /alexkich

Wyprawa na grzybobranie jest popularną jesienną aktywnością. Udane zbiory gwarantują dostatek grzybów, które możemy wykorzystać potem w naszej kuchni. Aby wszystkie grzyby były bezpieczne do spożycia, należy wiedzieć, jak je właściwie przyrządzić. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek odnośnie gotowania grzybów.

Czas niezbędny do prawidłowego ugotowania grzybów zależy od kilku czynników. Inaczej będziemy gotować grzyby suszone, a inaczej świeże grzyby leśne. Czas gotowania zależy też od wielkości grzyba, a nawet od jego gatunku. Zapraszamy do lektury.

Ile czasu należy gotować grzyby świeże?

Gotowanie grzybów samodzielnie zebranych w lesie zależy od ich gatunku i wielkości. 15-20 minut musimy przeznaczyć na gotowanie tych delikatnych, jak podgrzybki czy maślaki. Grzyby po ugotowaniu nie powinny się rozpadać.

Borowiki, rydze czy też popularne kurki to grzyby nieco twardsze. Te potrzebują 35-45 minut spędzonych w garnku czy rondlu. Jeśli zależy nam na skróceniu tego czasu, możemy grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby świeże również gotuje się w wodzie z niewielkim dodatkiem soli.

Gotowanie grzybów leśnych powoduje, że stają się bardziej lekkostrawne. Przed włożeniem ich do garnka z wodą, należy jednak pamiętać o tym, aby takie grzyby dokładnie oczyścić i opłukać.

Jak długo gotować grzyby suszone?

Suszenie grzybów to popularna metoda, aby móc je długo przechowywać. Jak jednak przygotować suszone grzyby, kiedy w końcu przyjdzie czas na potrawę z ich udziałem? Metoda jest prosta, ale warto ją znać.

Suszone grzyby przed gotowaniem należy wypłukać, a potem namoczyć w zimnej wodzie. Taka wodna kąpiel powinna trwać przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Tylko odpowiednio namoczone grzyby nadają się do gotowania.

Namoczone grzyby gotuje się mniej więcej godzinę, jednak czas gotowania zależy od wielkości i stopnia wysuszenia. Właściwie ugotowane grzyby można łatwo poznać poprzez sprawdzenie stopnia ich miękkości. Pamiętaj, że czas gotowania grzybów zaczynamy liczyć od momentu zagotowania się wody.

Do garnka z wodą, w której gotują się grzyby, należy dodać szczyptę soli. Poza tym można pomyśleć też o innych przyprawach, jak np. liść laurowy czy ziele angielskie. Wszystko zależy od tego, do czego gotowanych grzybów będziemy używać i jaki smak chcemy uzyskać.

Tutaj dowiesz się, jak we właściwy sposób wysuszyć grzyby. Czy wiesz, że grzyby możesz dodać do popularnego kapuśniaku?

Canva / Denis Gavrilov
Canva / Denis Gavrilov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: