Ładocha gotuje zupę kalafiorową w niecodzienny sposób. Charakteru potrawie dodają 2 składniki
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy obiad, mamy świetną propozycję. Ugotuj zupę kalafiorową według przepisu Darii Ładochy. Kalafiorowa z papryką i dodatkiem koziego sera naprawdę smakuje nieziemsko i z pewnością podbije podniebienia Twoich bliskich.
Zupa kalafiorowa jest jedną z kultowych i bardziej lubianych zup. Zwykle jednak gotujemy ją na mięsie, zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Daria Ładocha zdradziła swój przepis na kalafiorową zupę w zupełnie nowym wydaniu. Jest jeszcze smaczniejsza.
Zupę kalafiorową ugotujmy na wywarze warzywnym lub na rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Daria Ładocha do zupy dodaje paprykę czerwoną, którą smaży na maśle wraz z cebulą i czosnkiem.
Tak przygotowane warzywo dodaje rewelacyjnego aromatu całej potrawie. Ładocha zupę doprawia sosem sojowym i pieprzem. Kultowa zupa kalafiorowa podana z kawałkami koziego sera, prażonymi pestkami słonecznika i świeżym koperkiem znika z talerzy błyskawicznie.
Aromatyczna zupa kalafiorowa z papryką i kozim serem
Składniki na wywar:
2 większe marchewki
korzeń pietruszki
biała część pora
kawałek selera
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony
2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
kalafior
3-4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
śmietana 18% do zabielenia
cebula
papryka czerwona
koperek
kozi ser do podania
pestki słonecznika do podania
Jak Daria Ładocha przygotowuje zupę kalafiorową?
Przygotuj wywar: marchewki, por, korzeń pietruszki i seler włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj około 45 minut, do miękkości, wyjmij warzywa. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek i pokrojoną paprykę i smaż kilka minut, dodaj do wywaru. Do garnka włóż również ziemniaki, różyczki kalafiora, wlej sos sojowy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę kalafiorową dopraw do smaku pieprzem i solą, zabiel kwaśną śmietaną. Na patelni upraż pestki słonecznika, pokrój w kostkę kozi ser. Zupę kalafiorową wlej do miseczek, posyp serem, pestkami i posiekanym, świeżym koperkiem.
Ugotuj również zupę pomidorową według przepisu Darii Ładochy. Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kapusty w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na danie z kapusty i warzyw w aromatycznym sosie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety mielone z jesiennym warzywem. Apetyczny wygląd i doskonały smak idą w parze
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: fakt