Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem zawsze gotuję leczo z tym dodatkiem. Jak dla mnie nie ma lepszego przepisu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.06.2024 11:43

Latem zawsze gotuję leczo z tym dodatkiem. Jak dla mnie nie ma lepszego przepisu

leczo
Fot. Canva/Piotr Krzeslak

Jakie jest twoje ulubione letnie danie? Ja uwielbiam leczo i często gotuję tę potrawę latem. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza pysznemu dodatkowi. Każdemu polecam najlepszy przepis na wyborne leczo, jakiego jeszcze nie jadłeś. 

Leczo smakuje z tym dodatkiem

Jadasz leczo? Ta węgierska potrawa pełna papryki, pomidorów i wędzonej słoniny, jest chętnie gotowana też w Polsce. Każdy ma swój przepis na to danie. Jednak ja stawiam tu na takie składniki jak: kiełbasa i papryka. Oprócz nich dodaję też warzywo, które znakomicie podkręca smak tego dania.

Robię leczo z kiełbasą, cukinią i papryką. Świeży i lekko orzechowy smak cukinii pasuje do tej potrawy. Danie wychodzi, że palce lizać i znika z talerzy w mgnieniu oka. Dlatego polecam każdemu najlepszy przepis na leczo. Znajdziesz go poniżej. 

leczo
Fot. Canva/arfo
Strzelczyk zamówił schabowego XXL. Gdy usłyszał cenę, nie mógł uwierzyć. „Jestem w szoku”

Jak zrobić leczo z kiełbasą, cukinią i papryką?

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cukinie
  • 3 papryki
  • 300 g kiełbasy
  • ¾ litra passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • oregano
  • smalec

Przygotowanie dania zacznij od roztopienia smalcu w garnku i dodania posiekanej cebuli. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, mieszaj i smaż około 5 minut. Pod koniec dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie pokrój papryki w kostkę i włóż do garnka.

Smaż wszystko przez 5 minut i dodaj przyprawy. Dołóż też pokrojoną cukinię, mieszaj i smaż kolejne 5 minut. Pod koniec wlej passatę pomidorową i wymieszaj składniki. Zagotuj leczo, przykryj i gotuj jeszcze 5 minut. Danie podawaj z pieczywem.

Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką na letni obiad

Tak przyrządzone leczo jest pełne smaku i pięknie pachnie. Pełne warzyw i smacznej kiełbasy będzie w sam raz na letni obiad. Cukinia dodaje potrawie delikatności i świeżego smaku. Leczo możesz jeść z pieczywem. Będzie jeszcze lepsze po ponownym podgrzaniu.

Gwarantuję, że każdy, kto spróbuje tego dania, poprosi o dokładkę. Dlatego wypróbuj najlepszy przepis na leczo. Prosta receptura zapewni smaczny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną surówkę od Tomasza Strzelczyka, która pasuje do każdego obiadu. Radziliśmy, jak przygotować gołąbki bez ryżu, za to z innym dodatkiem. 

leczo
Fot. Canva/arfo