Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód daje do myślenia
Kawa kuloodporna, czyli napar podany z odrobiną masła, budzi wiele skrajnych emocji. Entuzjaści przekonują, że jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Wśród nich jest Anna Lewandowska, która podzieliła się swoim przepisem na ten wyjątkowy napój. Sprawdziliśmy, czy warto po niego sięgać.
Jaka są zalety kawy kuloodpornej?
Wymyślony przez Dave'a Aspreya, amerykańskiego entuzjastę podróży i zdrowego odżywiania, napój swoje korzenie ma w Tybecie. Tamtejsza ludność często raczy się herbatą z mlekiem jaka.
Bardziej „zachodnia” interpretacja w postaci 100% arabiki zaparzonej i połączonej z tłuszczem z mleka krowiego cieszy się sporą popularnością zwłaszcza wśród zwolenników diety niskowęglowodanowej.
Asprey, który jest orędownikiem diety paleo, twierdzi, że napar dodaje energii i może nawet zastąpić śniadanie. Zwłaszcza jeśli dodamy do niego jeszcze tłuszcz MCT np. w postaci oleju kokosowego. Nie wszyscy jednak podchodzą do niego aż tak entuzjastycznie.
Anna Lewandowska sięga po kawę kuloodporną
Celebrytka zdradziła, że kawa kuloodporna jest dla niej stałym elementem poranka. W przeciwieństwie do innych osób z branży zdrowego odżywiania zwraca jednak uwagę, że napar nie może zastąpić porannego posiłku. Zaleca też uważne zbilansowanie pozostałych dań spożywanych w ciągu dnia.
A jak przygotowuje napar? Sięga po czarną kawę, którą łączy z niesolonym masłem klarowanym i olejem kokosowym. Czasami dodaje też aromatyczne dodatki takie jak cynamon czy kardamon oraz delikatną kokosową piankę.
Przepis na kawę kuloodporną Anny Lewandowskiej
Składniki na 2 porcje:
- 260 ml czarnej kawy
- 15-45 g masła klarowanego
- 10-20 g oleju kokosowego
- cynamon i kardamon do smaku
- mleko kokosowe z puszki (opcjonalnie)
Jak zrobić kawę kuloodporną? Anna Lewandowska pokazała swój patent
Świeżo zaparzoną czarną kawę mieszamy ze stopionym masłem i olejem kokosowym np. w rondelku, w którym topiliśmy tłuszcze. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przelewamy do filiżanek.
Jeśli chcemy przygotować wersję z kokosową pianką, gotową kawę kuloodporną przelewamy do wysokiego pojemnika wraz z mleczkiem z puszki i blendujemy, aż powstanie piana. Napar spożywamy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na napoje na bazie małej czarnej. Oprócz kawy kuloodpornej polecamy napar wzbogacony o lody — to świetny deser na niedzielne popołudnie. Być może spodoba wam się też kawa z koglem-moglem.
Źródło: hpba