Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.05.2021 02:00

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi w formie pesto
pixabay/webandi

Nie da się ukryć, że czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się niecodziennymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią dodałyby go do swoich frykasów. Jakie sekrety skrywa czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi w trosce o zdrowie

Pyszny czosnek niedźwiedzi gościł na naszym portalu już wcześniej. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kotlety mielone wzbogacone o tę roślinę. Dziś sięgniemy po recepturę na wyśmienite pesto, które przyprawia o szybsze bicie serca.

Czosnek niedźwiedzi jest pełen cennych składników odżywczych, które powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Ich lista robi spore wrażenie. Jakich minerałów i witamin dostarcza czosnek niedźwiedzi?

  • fosfor

  • magnez

  • mangan

  • potas

  • selen

  • siarka

  • wapń

  • żelazo

  • sód

  • witamina C

  • witamina B1

  • witamina B2

  • witamina B3

Niepozorny czosnek niedźwiedzi jest bogaty między innymi w związki siarki. Mogą one przeciwdziałać chorobom takim jak miażdżyca. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia krwi. Oprócz tego roślina wspomaga procesy trawienne oraz pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Bez wątpienia czosnek niedźwiedzi ma wiele zalet. 

(Canva / 8vFanI)

Czosnek niedźwiedzi w formie pesto

Pesto przeważnie przygotowuje się z bazylii. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać zamiast niej smakowity i zdrowy czosnek niedźwiedzi. Potrzebne nam będzie kilka składników. W co musimy się zaopatrzyć?

  • świeże liście czosnku niedźwiedziego

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Na początku dokładnie myjemy i osuszamy liście czosnku niedźwiedziego. Następnie umieszczamy je w naczyniu i blendujemy. Należy zrobić to z dodatkiem soli i oliwy. Nasze pesto jest już gotowe. Teraz musimy je stosownie zabezpieczyć.

Pesto przekładamy do wyparzonych słoiczków. Na wierzchu wylewamy tyle oliwy, by przykryła ona całą powierzchnię naszego wyrobu. Następnie słoiki szczelnie zakręcamy. Smakołyk przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowany czosnek niedźwiedzi świetnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, makaronów lub warzyw. Ogranicza nas wyłącznie nasza inwencja. Warto wiedzieć, jak uprawiać roślinę we własnym ogródku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wędrówki po kuchni; Kto ma lek

Zapraszamy na nasz Instagram