Smakosze.pl
Czosnek niedźwiedzi w formie pesto

pixabay/webandi

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

10 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Czosnek niedźwiedzi można wykorzystać na rozmaite sposoby. Niektórzy wzbogacają o niego zupy, inni dodają go do dań mięsnych. Okazuje się, że niepozorny czosnek niedźwiedzi ma wiele zalet. Najlepiej przyrządzić z niego smakowite pesto.

Nie da się ukryć, że czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się niecodziennymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią dodałyby go do swoich frykasów. Jakie sekrety skrywa czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi w trosce o zdrowie

Pyszny czosnek niedźwiedzi gościł na naszym portalu już wcześniej. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kotlety mielone wzbogacone o tę roślinę. Dziś sięgniemy po recepturę na wyśmienite pesto, które przyprawia o szybsze bicie serca.

Czosnek niedźwiedzi jest pełen cennych składników odżywczych, które powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Ich lista robi spore wrażenie. Jakich minerałów i witamin dostarcza czosnek niedźwiedzi?

  • fosfor

  • magnez

  • mangan

  • potas

  • selen

  • siarka

  • wapń

  • żelazo

  • sód

  • witamina C

  • witamina B1

  • witamina B2

  • witamina B3

Niepozorny czosnek niedźwiedzi jest bogaty między innymi w związki siarki. Mogą one przeciwdziałać chorobom takim jak miażdżyca. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia krwi. Oprócz tego roślina wspomaga procesy trawienne oraz pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Bez wątpienia czosnek niedźwiedzi ma wiele zalet. 

(Canva / 8vFanI)

Czosnek niedźwiedzi w formie pesto

Pesto przeważnie przygotowuje się z bazylii. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać zamiast niej smakowity i zdrowy czosnek niedźwiedzi. Potrzebne nam będzie kilka składników. W co musimy się zaopatrzyć?

  • świeże liście czosnku niedźwiedziego

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Na początku dokładnie myjemy i osuszamy liście czosnku niedźwiedziego. Następnie umieszczamy je w naczyniu i blendujemy. Należy zrobić to z dodatkiem soli i oliwy. Nasze pesto jest już gotowe. Teraz musimy je stosownie zabezpieczyć.

Pesto przekładamy do wyparzonych słoiczków. Na wierzchu wylewamy tyle oliwy, by przykryła ona całą powierzchnię naszego wyrobu. Następnie słoiki szczelnie zakręcamy. Smakołyk przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowany czosnek niedźwiedzi świetnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, makaronów lub warzyw. Ogranicza nas wyłącznie nasza inwencja. Warto wiedzieć, jak uprawiać roślinę we własnym ogródku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wędrówki po kuchni; Kto ma lek

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Nachosy zapiekane z warzywami

Przepisy

Idealna przekąska na wieczory z Euro

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >

Przepisy

Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo

Czytaj więcej >